Finnblicken

Techno med finsk touch när Finland fyller hundra år

0:35 min

Finland 1917 heter evenemanget som intar Huset Under Bron där konstnärer och musiker med finsk förankring går ihop under en kväll för att fira Finland 100 år.

På finska: Toivo Tolonen järjestää vaihtoehtoisen Suomen itsenäisyyspäivän juhlan Tukholman siltojen alla

Finlands självständighetsdag, den 6:e december, firas även på den här sidan om viken.

Toivo Tolonen är en av arrangörerna bakom Finland 1917. Hans ursprungliga idé var att ordna något i samband med att han visar den graffitifilm han jobbat med under det senaste året.

Men filmen hann inte bli klar och Toivo bestämde sig för att arrangera en fest ändå, en fest för att fira Finlands 100 år.

– Jag hade tänkte visa filmen men den blev inte färdig och då tänkte jag att jag kan ordna en fest så jag kan visa min konst i alla fall. Jag åker lite snålskjuts på hela Finland 100-grejen så jag kan visa min egen konst, berättar Toivo Tolonen.

Men det är inte bara Toivos konst man kan ta del av under bron.

Jag tänkte att det vore kul att ordna en bra fest där alla som spelar musik och alla konstnärer som medverkar har en finsk förankring.

Svenska disko kyrkan (Mika Snickars & Daniel Savio) blir Finska techno kyrkan exklusivt under en kväll. Utöver dem spelar även Sara Lego Kanerva, Onni Tolonen ”Prince Ahmed” och Joel Kinnunen.

Inne att vara finne

Inför festen har Toivo Tolonen tillsammans med konstnären Ilja Karilampi också skapat en egen Finland 100 år t-shirt.

Tröjan pryds av ett mishmash av finska bilder och klichéer, exempelvis figurerar en liten kantelespelande Väinämöinen och det finska lejonet på trycket.

– T-shirten är lite av ett hipster-skämt.

Toivo menar att Väinäömöinen också är en slags prototyp av en hipster.

Väinämöinen ser ut som att han kunde vara en hipster från Södermalm.

– Finnar har kanske fortfarande ett dåligt rykte men många med finska rötter jag känner är verkligen begåvade, säger Toivo Tolonen.