#METOO

Rösten nära att brista när Staffan Heimerson talar ut om #metoo

9:46 min

Staffan Heimerson fick sparken som krönikör på Aftonbladet efter sina åsikter om #metoo. Nu talar han ut i talkshowen Nordegren & Epstein i P1. Mot slutet av intervjun är hans röst nära att brista.

- Jag försörjer mig på att skriva och jag är berövad en viktig tribun nu. Men som ett av mina barn sa: Pappa, om man är reporter så är det väl ändå bättre att sjunka med flaggan i topp, än att ligga på äldrevården och sakta dö. Jag kommer sannolikt inte att tystas för gott, säger Staffan Heimerson, fd krönikör på Aftonbladet.

I måndags (27/11) skrev Staffan Heimerson en krönika som var mycket kritisk till #metoo. Rubriken löd "Metoo en häxjakt med drag av Stalins utrensningar". Sedan intervjuades han i branschtidningen Resumé och gjorde fler uttalanden. Aftonbladet bröt därefter det mångåriga samarbetet med Heimerson.

Här blir han intervjuad av Thomas Nordegren och Louise Epstein i P1:s talkshow.

Du har sagt att dina vänner varnade dig för att du skulle bli betraktad som en sexistisk gubbe, om du kritiserade #metoo. Men är det inte precis det du är?!

- Jag är gubbe. Men sexistisk är jag inte. Jag är uppväxt i den mest jämställda familj man kan vara, långt innan begreppet jämställdhet var populärt. Jag är uppväxt med en självklar respekt för kvinnor. Det finns egentligen ingen skillnad mellan oss, utom den härliga skillnad som finns mellan oss.

Det här du sa att vi måste acceptera på firmafesten att det finns män som blir dyngraka och vill ha sexuell kontakt med växeltelefonisterna, varför är inte det sexism, kan du förklara det?

- Okej, då säger jag såhär: Firmafester är en speciell grej. Det är ungefär som Kalle Anka på julafton. Någon, man eller kvinna, förväntas bära sig illa åt och nästa dag är det snackisen på jobbet. Det är inget jag försvarar. Jag bara konstaterar att det är så.

Du har också sagt att #metoo är som sjaskig pornografi. Att många kvinnor har hört av sig till dig med novelliknande erfarenheter som påminner om 50 shades of grey. Är det verkligen så?

- Ja, jag kan bara bedöma baserat på de hundratals eller tusentals brev jag har fått. Det är ett frekvent fenomen. Jag kommer inte åt min emailskorrespondens nu eftersom Aftonbladet haft vänligheten att stänga av alla mina kommunikationer med omvärlden. Men det är någonting som har slagit mig. En litterär analys.

Vad är du mest upprörd över just nu?

- Min egen situation. Efter 54 års tjänst på Aftonbladet blir jag sparkad i ett otrevligt telefonsamtal.

Är det din egen yttrandefrihet du menar är i centrum nu?

- Min egen yttrandefrihet är fråntagen mig, men alla svenska medborgares yttrandefrihet är äventyrad.

Men det är väl ingen mänsklig rättighet att skriva krönikor i Aftonbladet?

- Nej, men det är det uppdrag jag haft. Och kolumnister ska utgöra avvikande röster i tidningen.

Idag skrev Erik Helemersson i DN en ledare att han lärt sig oerhört mycket om mäns och kvinnors olika villkor av #metoo. När kommer du att ha lärt dig något, tror du?

- Det första jag berättade här i programmet var att jag är uppvuxen i en extremt jämställd familj. Jag har ingenting att lära mig i den frågan. Däremot har Sverige har en väldig massa att lära om yttrandefrihet. Yttrandefriheten testas bara när någon yttrar något som den andra sidan inte vill höra, då vet man att det finns yttrandefrihet. Det jag skrev var inte särskilt sensationellt.

Nu är du ändå med i Sveriges Radio, på bra sändningstid, apropå yttrandefrihet. Vad väcker det för känslor hos dig?

- Det är bra att någon är nyfiken på vad jag tycker. Men mest är det här ju ett polisförhör med mig, att jag ska förstå mitt eget bästa och tycka som alla andra i frågan om #metoo.

Det här är ett bearbetat utdrag ur intervjun. Hela ljudklippet finns ovan.

Jon Jordås
jon.jordas@sverigesradio.se