Kvinnliga läkare i ett upprop mot trakasserier

10 400 kvinnliga läkare säger nu ifrån. I ett utrop under hashtaggen #utantystnadsplikt skriver de om hur de i sina yrkesroller blivit trakasserade, många av kollegor och överordnade.

Kvinnor inom en rad branscher har sedan #metoouppropet startade under olika hashtags vittnat om övergrepp och trakasserier.

Nu är det dom kvinnliga läkarnas tur.

Under hashtaggen #utantystnadsplikt skriver nu 10 400 kvinnliga läkare i ett upprop om hur de i sina yrkesroller blivit trakasserade, många av kollegor och överordnade.

I Svenska Dagbladet har flera vittnesmål publicerats. En skriver:

”Det finns en ökänd manlig överläkare på kliniken som tidigare blivit anmäld av studenter för trakasserier. Han frågade en manlig kollega under en operation om de skulle slänga ut de kvinnliga studenterna från operationssalen eller om de skulle våldta dem först.”

En annan skriver om en tafsande överläkare:

Jag stod vid ett handfat och tvättade mina händer när överläkaren kom och tryckte sin erigerade penis mot min rygg och tag i mina bröst. Som en reflex stampade jag honom hårt på ena foten och körde båda armbågarna i hans mage. Behöver jag säga att han bara skrattade och inte bad om ursäkt?”

Inte alla som skrivit under uppropet har själva varit utsatta.

Men I en enkät som nättidningen Framtidens Karriär - Läkare gjorde med 1 353 slumpmässigt utvalda kvinnliga läkare förra veckan, så uppgav 40 procent att dom blivit utsatta för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp i sitt yrke som läkare eller som läkarstudent.

Hälften av dom svarade att dom utsatts, säger att det var av en chef eller överordnad kollega/anställd.