Nytt amorteringskrav får hård kritik

1:53 min

Det nya amorteringskravet får en hel del kritik.

Erik Thedéen på Finansinspektionen, som lagt förslaget, är dock nöjd.

– Vi har argumenterat för det här, för att det är viktigt att bygga motståndskraft i Sveriges ekonomi. Den del av hushållssektorn som är mycket högt skuldsatta utgör en risk för sig själva i någon mening, men framför allt för svensk ekonomi. Det är därför vi föreslår det här, säger Erik Thedéen.

Snart måste bolånare med skulder som är 4,5 gånger större än deras bruttoinkomst amortera ytterligare minst 1 procent av skulderna. Det ökar månadskostnaden på ett lån på till exempel tre miljoner med 2500 kronor i månaden.

Fastighetsmäklarförbundets vd, Carolina Stegman, beklagar beslutet, som hon tycker "slår mot utsatta grupper". Det är alla som är unga eller nya i landet och därför nya på bostadsmarknaden. Men det träffar även de som vill låna till att bygga om eller ut.

Hans Lindberg, vd Svenska Bankföreningen tycker att detta är "ett olyckligt beslut".

– Bolånemarknaden är nu på väg att bli mer reglerad än den var på åttiotalet, jag skulle vilja säga överreglerad, säger han.

Håkan Larsson på Villaägarnas riksförbund är också kritisk.

– Om problemet är bankernas förmåga att hantera kriser framöver så är det det som finansinspektionen i så fall borde reglera.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, tycker att regeringen haft en svår avvägning. Nåt måste göras. Vad skulle han själv gjort om han var finansminister?

– Oj, nu är ju inte finansminister tack och lov så det är svårt att svara på den frågan, men jag skulle nog vara försiktig och avvakta med det här förslaget, säger han.

Men Ekot hittade en positiv röst.

– Det här är ett bra förslag. Skuldtillväxten fortsätter att öka bland de svenska hushållen och riskerna växer hela tiden. Så det är ett steg i rätt riktning. Och det är det steg som är politiskt möjligt just nu, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket.