Över 12.000 kvinnor har undertecknat uppropet #allavi

1:33 min

Uppropet #allavi är det största uppropet hittills i spåret av #metoo. Det är inte kopplat till någon bransch. 12 007 kvinnor har hittills undertecknat uppropet.

– Egentligen är ju det här ett problem som finns precis överallt. När vi startade den här gruppen för en vecka sedan hade vi inte kunnat drömma om det här gensvaret. Strax 45 000 kvinnor har blivit medlemmar i gruppen och väldigt väldigt många har också skrivit om egna erfarenheter som är fruktansvärda, säger initiativtagare Maria Robsahm.

Efter att kvinnor i en lång rad branscher berättat om övergrepp som de utsatts för i och kring arbetet så kommer nu alltså uppropet #allavi som inte är knutet till någon bransch.

Ekot kan publicera några av vittnesmålen från uppropet:

Jag var totalt förlamad av det han rökte ner mig med! Jag satt där i fåtöljen, han satte på en porrfilm, började göra det han ville med mig och jag kunde inte göra någonting! Jag såg och kände allt som han gjorde med mig men jag kunde inte röra mig, inte göra någonting för att skydda mig själv, ingenting. Jag som dessutom trodde att han var min vän.

Jag låg på magen och kollade på film. Plötsligt utan förvarning, kastar han sig över mig. Fjättrar mina händer och sliter av mig trosor och tröja. Fortfarande fjättrad, tränger han våldsamt in i mitt anus och fullföljer en våldsam, hård och brutal våldtäkt. Jag var så chockad att jag inte förstod vad som hände.

I de tusentals berättelser som kommit in till gruppen handlar de flesta om fall där förövaren är någon som flickan eller kvinnan känner, som pojkvänner, makar, släktingar, grannar eller pappor.

Han ber mig dra upp tröjan och jag förstår inte att jag kan säga nej. Han klämmer på dem och jag känner mig smutsig och förstår ingenting. På något sätt tar jag mig ut till människorna i min egen ålder igen - och jag glömmer aldrig vad som hände. Och jag har aldrig berättat för någon om vad som hände. Förrän nu.

Någonstans väljer jag att inte göra mer motstånd eftersom jag ändå inte har en chans att komma loss, dessutom känner jag så starkt att ju mer motstånd jag gör utan att komma loss, desto mer blir detta som en våldtäkt för mig.

Många beskriver grovt sexuellt våld som pågått under många år, det berättar initiativtagaren Maria Robsahm. Hon tror att #metoo-kampanjen har gett många kvinnor mod att berätta om övergrepp som de tidigare hållit för sig själva.

– Det viktiga med #metoo-kampanjen är inte själva övergreppen i sig utan tystnaden. Att man bryter tystnaden är nyckeln. När du ser folk som du beundrar på tv eller hör om dem i radio som berättar, även om de berättar anonymt, då känner du att kan de berätta så kan jag också berätta. Att kvinnor ska kunna känna att det är tillåtet att få berätta, att få stöd, det är det centrala, säger Maria Robsahm.