Jönköping

Unga riskerar att hamna i kriminalitet – polisen ökar närvaron

1:30 min

Problemet med droghandel och kriminalitet bland unga har under en tid eskalerat på några orter i Jönköping.

Just nu pågår extra insatser från polisen i områdena Öxnehaga, Österängen, Ekhagen och Råslätt i Jönköping. Polisen har under en tid sett att kriminalitet, våld och droghandeln bland unga där har blivit ett växande problem.

– Det har eskalerat med stök utanför idrottshallarna och en oro bland ungdomarna när det gäller missbruk av narkotika, säger Kristoffer Axell. Områdespolischef Jönköping.

 I oktober flyttades närpolisen från Mullsjö in till Jönköping och kommer att stötta upp den befintliga närpolisen i Jönköping fram tills i slutet av februari. Nu har man ökat närvaron på de fyra orterna och polisen försöker att synas mer på gårdarna, torgen, i skolan och på fritidsgårdarna för att förebygga brott.

Peter Magnusson som jobbar på fritidsgården Underground på Råslätt pratar ofta med ungdomarna om riskerna med kriminalitet och om att bli utnyttjad. 

Fritidsgården försöker skapa mötesplatser där barnen får vara barn och inte vara med äldre som kanske inte är bra umgängen. Samtidigt tycker han inte man ska peka ut områdena som värre än andra.

– Min känsla är att det är mer droger i samhället över lag, det är inte längre enbart knutet till förorten utan det finns överallt och är kanske värre på andra platser. Men en del av handeln är fortfarande kopplad till förorten.