Kroppar till salu del 1: Sabinas resa

Här kan du läsa hela programmet "Kroppar till salu del 1: Sabinas resa". Klicka här om du hellre vill lyssna på programmet.

Det är i mitten av december för två år sen. Det är mulet och ett par minusgrader.

I inne på en toalett på ett hotellrum i centrala Stockholm har tre poliser gömt sig. Dom ska försöka gripa en man som misstänks förgripa sig på sin dotter.

Han har bestämt möte med en prostituerad i det här rummet.

– Och när han kommer in här på hotellrummet så har jag för mig att han har ett önskemål och det är att hon ska sitta på knä på hotellrummet.

En av poliserna på toaletten är Simon Häggström.

– Hon ska lämna dörren öppen och så ska hon sitta på hotellrumsgolvet. Och när han kommer in så ska hon säga ”hello daddy”, alltså hej pappa.

Kvinnan som sitter på golvet på hotellrummet är 26 år, har långt blonderat hår och hårt svartsminkade ögon.

– I met one guy and while we were having sex he told me that he has two girls.

Mannen har sagt till henne att han under två års tid har haft sex med sin nu 10-åriga dotter och drömmer om att ha det med sin yngre dotter.

– I just could not believe what he told me. It is not normal for someone to use his own children.

Korsningen

Kvinnan kommer ifrån Rumänien. Vi kommer kalla henne Sabina. Hon sålde sex för första gången när hon var 16 år och har sedan dess hunnit jobba i flera europeiska länder, bland annat på en bordell i Österrike.

Men nu har hon gjort något som hon aldrig gjort förut – hon har kontaktat polisen, anmält en av dem som köper sex av henne.

– We worked together to get the guy.

Tillsammans med Simon Häggström och hans kollegor gillrar Sabina en fälla för mannen. Hon bestämmer möte med honom på hotellrummet där hon brukat ta emot sina kunder och tre poliser har gömt sig inne på toaletten.

– Han kommer ju då, jag minns ju mer eller mindre hur vi hör att dörren öppnas. Och tänker liksom oj – nu är han här.

Du ska få höra mer om Sabinas historia men först ska vi till ett av Sveriges mest kända prostitutionsstråk.

– Jag ska till korsningen Malmskillnadsgatan-Mäster Samuelsgatan.

Här på Malmskillnadsgatan står Elise Lindqvist, tillsammans med flera andra volontärer i Klara kyrkas diakonala arbete. Elise, som själv varit prostituerad under en stor del av livet, har ägnat de senaste 20 åren åt att hjälpa kvinnor ut ur prostitution.

– Vi är här och eftersom jag har varit här i stort sett varje fredagsnatt i 21 år så har jag fått höra och se väldigt mycket.

På ett bord har de dukat upp fika och hygienartiklar. Flera tjejer kommer fram och kramar Elise. Mycket har förändrats under den tid som Elise stått här, idag kommer de flesta tjejerna från andra länder, säger hon.

– De svenska tjejerna finns också men en hel del jobbar ju över internet.

Jag ser många prostituerade kvinnor här, men ingen som ser ut att vara hallick – jag frågar Elise om det. De håller sig undan berättar hon.

– De finns någonstans i periferin här. Vi kan nästan till och med märka var de står någonstans. Men dom kommer ju aldrig fram till oss. Men jag kan nästan säga att till 99,9 procent så har man en hallick. Jag tror att nästan alla har, fast då kan det vara en fästman. Någon som kallas för beskyddare. Man har olika namn.

Gatuprostitutionen finns fortfarande kvar här på Malmskillnadsgatan och på andra ställen i Sverige. Polisen uppskattar att det rör sig om ett par hundra kvinnor. Men idag sker försäljningen av sexuella tjänster sker framförallt på nätet.


Annonserna

Men vilka är de som styr prostitutionen? Vilka är människohandlarna och hallickarna som verksamma i Sverige nu, och hur jobbar de? Om det handlar Kaliber idag.

– Jag som sexköpare får kvinnan levererad till mitt hem, ungefär som vi vanliga människor beställer hem pizza. Jag kan ta upp min telefon och få en kvinna levererad inom 30 minuter dit vi sitter i dag.

Simon Häggström igen. Han är kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens Nationella Operativa Avdelning.

– Bara för man har en annons med en ung kvinna, som har ett leende på läpparna och ett förföriskt ansiktsuttryck och sexiga underkläder, och det står att hon gör det här av egen fri vilja, så tror man på något sätt att det här är sant.

På en del sidor finns sökfunktioner så man kan välja till exempel ålder, läng, vikt, hårfärg och bröststorlek.

Det är via sådana annonser som Sabina säljs. Men hon marknadsförs som Julia, 24:

”If you want to spend some passionate hours in Stockholm, call me and us can have all the hot, erotic adventures that you have ever dreamed of”, står det i annonsen.

Det står att hon är 162 cm lång och väger 52 kilo. På bilderna syns en blond, halvt avklädd kvinna i olika sexiga poser. Men de föreställer en annan tjej, inte Sabina.

Och där finns en text som en av hennes hallickar skrivit, om att man kan få uppleva heta erotiska äventyr i Stockholm tillsammans med henne:

“All those wild stories you have heard about the kinky nightlife of Stockholm are real, and I am here to give you the experience you are looking for!”

– Det här handlar om att sälja in en illusion till sexköparna, att det här är kvinnor som trivs med sitt jobb, älskar sex och tjänar mycket pengar, det finns till och med dem som pratar i termer av lyxprostituerade som sannolikt är en av de största lögner vi har.

Det kostar 2500 kronor att få besök av Sabina, eller ”Julia” som hon heter i annonsen, under 60 minuter. Det står att hon kan komma när som helst under dygnet, alla dagar i veckan och att hon ställer upp på sex med många män.

Sabina berättar att hon själv inte hade någon aning om hur annonserna såg ut. Att de sköttes helt och hållet av hennes hallickar.

Hon hade två identiteter och två olika telefonnummer, berättar hon, och en annan tjej i gruppen hade 11 telefoner – hon jobbade jämt.

– She was always meeting guys. And she was always dressed up, ready to go.

Simon Häggström har jobbat med olika prostitutionsärenden sedan han började som polis för mer än tio år sen. Han har träffat många hallickar:

– Hallickarna har en väldigt, väldigt stor roll. Men de är ju i skymundan. Och sexköparna vet många gånger inte ens om att hallickarna existerar, för de syns inte. Och det är ganska svårt att generalisera för det finns olika typer av nätverk. Alltifrån väldigt sofistikerade, avancerade kriminella nätverk som är stora, och som kan ägna sig åt olika sorters brottslighet. Det kan vara vapen, narkotika och prostitution. Men det kan också vara löst sammansatta kompisgrupper som kommer från en jättefattig by i exempelvis Rumänien som kommit på att ”vi åker till Sverige och prostituerar oss. Vi killar hjälper er tjejer och så delar vi på kakan.”

Sabina är 16 år gammal när hon säljer sig första gången. När hon är 26 år jobbar hon för första gången på en bordell, reser runt och försörjer sig genom prostitution. Hon är i Österrike, Schweiz och till sist i Dubai. Men hon vill därifrån, till ett land där hon lättare kan få tag i droger och alkohol.

På internet får hon kontakt med i en man i Sverige, som vi kommer kalla Danut. Han är i hennes ålder och kommer också från Rumänien.  Han vill att hon ska komma och jobba för honom i Stockholm.

– They told me you pay us 30 percent, you buy your condoms and pay your hotel.

Enligt Sabina skulle hon betala 30 procent av alla sina inkomster till hallickarna och själv stå för hotell och kondomer. Dessutom skulle hon betala 1000 kr varannan dag för att de ska uppdatera och sköta hennes annonser.


Bergsbyn i Rumänien

När hon kommer till Sverige möter Danut henne på Arlanda och kör henne till ett hotellrum, där tar hon emot sin första kund redan samma kväll.

Danut verkar vara den som bestämmer och planerar, men har hjälp av flera andra män.

– We had fun together he knew dealers. He was bringing coke, we took sometimes coke together, drinking, talking, having fun. And when a guy was coming “okay, now you go, someone is coming”.

I början har Sabina kul ihop med killarna, de är ofta på hennes hotellrum, dricker och tar droger. När en kund kommer får de killarna gå ut. Men efter ett tag börjar hon känna att något inte står rätt till.

– I liked them at the beginning. But it didn’t take me long to realize that something was not right.

Hon berättar att killarna handlar mat åt henne och kör henne överallt om hon vill shoppa eller gå på kafé. Men efter ett tag förstår hon att de inte bara är snälla, de vill kontrollera henne och se till att hon alltid är redo att ta emot kunder. Hon minns när hon för första gången går ut själv och telefonen ringer. De vill att hon ska komma tillbaka till rummet.

– Around 12 they called me. Why am I not in the room? Everything was just about money, they didn’t care about how we were making money.

Sabina säger att hon oftast hålls för sig själv. Det är minst sex tjejer som jobbar för killarna, men hon träffar sällan de andra. Och det ska visa sig att en annan tjej i gruppen utnyttjas långt värre än Sabina.

Vi vill veta mer om människorna bakom sexhandeln i Sverige. Vilka är hallickarna? Och hur jobbar de?

Vi går igenom alla domar i koppleriärenden i Sverige från de senaste tre åren.

Totalt handlar det om 42 personer som har dömts för koppleri, försök till koppleri eller människohandel för sexuella ändamål. Majoriteten är män, åtta är kvinnor. Hälften av kvinnorna har varit tillsammans med en manlig hallick och också själva sålt sex. Vi börjar läsa.

En 45-årig man i Västernorrland säljer sin nästan tjugo år yngre sambo till ett stort antal män, samtidigt som han utsätter henne för våld och kränkningar. Bland sexköparna finns en idrottsledare, en småbarnspappa och en företagschef.

En annan man, med tung kriminell bakgrund, pressar under minst tre år sin sambo att sälja sex bland annat på prostitutionsstråket i Rosenlund i Göteborg, till och med när hon är höggravid.

En 43-årig kvinna förmedlar minst 2000 sexuella tjänster via två thaimassagesalonger i Uppsala. Kvinnorna på salongen vittnar om att de inte alltid fått lön för massagen, utan bara fått betalt för de sexuella tjänsterna.

Vi hittar också en dom mot tre unga män från en liten bergsby i Rumänien. Männen som sålde Sabina.

– They wanted to control they didn’t want me to know about the outside world.

Sabina säger att hon bara varit några veckor i Sverige när hon märker att killarna som rekryterat henne inte gillar att hon gör saker på egen hand.

– They didn’t want me to have friends they didn’t want me to talk to people. They wanted to control me.

Danut och dom andra männen förser Sabina med droger och festar tillsammans med henne, berättar hon. Men de vill inte att Sabina ska röra sig själv utanför hotellet – de vill inte ens att hon ska se sajterna där hennes tjänster erbjuds.

– I was supposed not to know. Because the ads where quite free, and they were taking a lot of money for that. I felt that they used me, I felt used. And that made me quite angry.

Sabina berättar att hon upptäckte att annonserna som hon betalar Danut för att uppdatera inte alls kostar så mycket som han sagt. Och nu börjar hon känna sig lurad av killarna.

Och det är fler saker som skaver, Sabina märker att Danut utnyttjar sin flickvän.

– She was really misused by him, He took all the money from her.

Danuts flickvän, som vi kallar ”Ana”, är bara 18 år. Hon har vuxit upp på barnhem. Hon har romsk bakgrund, och männen i gruppen kallar henne ”skatan”. Ett smeknamn som hon inte själv uppskattar.

– And she had to meet guys most of the time, otherwise it was problem. And all the parties and everything that he imagined to do he did with her money.

Sabina tycker att Danut utnyttjar Ana. Hon måste träffa väldigt många män, ibland tio på samma dag och han tar alla hennes pengar, säger hon.

– And he also dared to buy presents to other girls to manipulate them with her money she was making from guys

Han använder till och med hennes pengar till att köpa presenter och uppvakta andra tjejer i gruppen för att försöka manipulera dem.

Danut festar, åker till en badort vid Svarta Havet, skickar hem stora summor till sina vänner och släktingar i Rumänien.

– He always told her about the future but he was having fun on her back.

– Hon var oerhört förälskad i honom, hon var ung, hon gav i princip alla sin pengar till honom, för att de skulle bygga upp ett liv tillsammans. Men som jag har förstått det så var det inte alls det som skedde. Man kunde ju se där också i chattar hur han manipulerar henne, hela tiden, samtidigt som han chattar med andra tjejer.

– Det var ju ett fulspel, ett dubbelspel, men jag tror att de är en affärsidé, säger Silvia Ingólfsdóttir Åkermark.

Hon är advokat på Brottsbyrån i Stockholm. Hon har tidigare varit åklagare och är en av landets mest erfarna jurister i den här typen av mål. Hon kommer senare att företräda Sabina i rätten.

– De gör allt så att tjejerna ska känna att dom är så beroende av dem som möjligt. Att det bara är dem som kan hjälpa dem, att de är väldigt ensamma. De vill ju känna total kontroll över dem.

Men Sabina som har rest mycket och klarat sig själv i många situationer vill lämna hallickarna.

– I was afraid, since they told me that I will have troubles if I don’t give money, if I don’t pay them. Other guys will come and they will make trouble for me.

De försökte skrämma mig, säger hon, sa att jag skulle råka illa ut.

"Vi ligger där och brottas med honom i glassplitter"

Det är nu – när Sabina håller på att bryta med Danut och de andra – som hon träffar kunden som förändrar allt. Mannen kallar sig ”Mike”, och säger att han har sex med sin 10-åriga dotter.

Och Sabina bestämmer sig för att göra något som hon aldrig har gjort förut: att anmäla en av sina kunder till polisen.

– Som jag minns det här så började det här med att hon kom in på polisstationen på Norrmalm och ville anmäla att hon hade kommit kontakt med en pedofil.

Polisen Simon Häggström igen. Han har aldrig tidigare varit med om något liknande.

– Bara ta det steget och i hennes situation promenera in på Norrmalms polisstation och säga ”hej jag är prostituerad och vill anmäla en pedofil”. Bara det visar ett enormt mått av mod.

Sabina går med på att samarbeta med polisen och gillra en fälla för mannen. Hon bestämmer möte med honom på sitt hotellrum.

– Sen var hans önskemål att gå fram till henne och slå henne i ansiktet.

Simon Häggström och två av hans kollegor som gömmer sig på hotellrummets toalett.

– Och när han kommer in hinner han bara ta ett par tre steg fram så flyger vi ut från toaletten och tacklar in honom i någon form av spegel som går rakt i golvet. Så vi ligger där och brottas med honom i glassplitter. Men han grips och förs till Norrmalms polisstation. Kvar är jag och några kollegor tillsammans med kvinnan.

Sabina är chockad efter händelsen och vill att polisen ska gå och lämna henne i fred. Men nu vet hotellpersonalen vem hon är och vill inte ha kvar henne där

– Hon ville vara för sig själv och hitta ett nytt hotell att checka in på. Vi var nog ganska hårda mot henne där och sa att vi inte kommer att släppa dig, utan vi kommer köra dig till ett boende hos Talita, som är en frivilligorganisation som bara jobbar med att hjälpa kvinnor ut ur människohandel. Hon var väldigt tveksam och inte speciellt glad på oss. Vi sa att du får själv bestämma om du ska stanna kvar eller inte. Men det här är ditt livs chans.

Sabina velar länge med väljer sen att stanna på boendet. När hon sålde sig drack hon minst en flaska vin varje dag och tog ofta droger. Det är smärtsamt när känslorna kommer tillbaka.

– I started crying without reason suddenly. It was painful.

I början vill Sabina inte alls prata med polisen om hallickarna som hon jobbat för. Men efter ett tag, när hon känner sig trygg, börjar hon berätta.

Hon börjar också prata med en terapeut på boendet dit hon har kommit. Sakta vecklar en historia ut sig, om en 14-åring som förlorar sin älskade pappa, får bo hos sin psykiskt sjuka mamma, blir våldtagen flera gången av en man i byn, rymmer till en större stad där hennes pojkvän får henne att sälja sex första gången när hon är 16 år.

Polisen börjar spana på nätverket som har sålt Sabina, Ana och de andra tjejerna. Och snart slår de till.

Vi fortsätter läsa domar mot personer som sålt kvinnor. 42 personer som dömts antingen för koppleribrott eller för människohandel. Många av de som sålts har varit utsatta på olika sätt. Har missbruksproblem, självskadebeteende eller intellektuell funktionsnedsättning.

Vid åtminstone 14 tillfällen säljer en 31-årig svensk man sin flickvän, som har en intellektuell funktionsnedsättning, till andra män. Mannen bokar kunder, håller vakt och ser till att filma sexköpen.

En 44-årig man från Sverige, som tidigare är dömd för sexuellt ofredande, kommer i kontakt med kvinna på en internetsida. Kvinnan har en neuropsykiatrisk diagnos och har enligt rätten en väsentligt lägre mognadsnivå än hennes faktiska ålder. Efter att ha fått reda på att hon vill ha pengar för att köpa en hund uppmuntrar han henne att prostituera sig.

Via sociala medier kommer en 47-årig tidigare ostraffad småbarnspappa i kontakt med tonårstjejer som går på samma särskola. Han köper själv sex av tjejerna och arrangerar sexträffar med flera andra män.

En del av hallickarna har ekonomiska motiv, andra verkar främst drivas av att tillfredsställa sin egen sexualitet.

I hälften av fallen är de dömda svenska medborgare, i hälften utländska.

De senaste tre åren är det bara fyra personer som dömts för att med tvång fått någon att prostituera sig, det som kallas för människohandel. Alla fyra kommer från samma land: Rumänien.

"No healthy girl would sell herself"

Ett exempel handlar om en 34-årig man som kommer till Sverige med sin 22-åriga flickvän. Hon försörjer dem genom prostitution. Men dom vill tjäna mer pengar.

Tillsammans får de kontakt med en ung fattig kvinna från Rumänien via Facebook och lovar henne jobb i Sverige. Hon är desperat för att hon behöver pengar till vård för sin svårt sjuke son. Paret instruerar henne bland annat om att hon ska ha sex utan kondom och får lära sig att göra en propp av våtservetter för att inte bli gravid eller sjuk.

De hyr ett hus i Enskede i Stockholm där de säljer kvinnan i en källarvåning.

Som mest har hon tolv kunder per dag. Hon blir väckt när kunder hör av sig, och det finns dygn då hon knappt hinner dricka vatten.

Bland hennes kunder i källaren finns en kommunpolitiker, en showartist och en universitetsanställd.

Mannen döms för människohandel. Tingsrätten beskriver den unga kvinnan som en naiv, passiv och lättledd person som helt saknat omvärldskunskap och förmåga att klara sig själv.

Men i många andra fall räcker bara bevisningen till att döma för koppleri.

– Det är inte tio inlåsta kvinnor i en lägenhet. Det är inte som ”Lilja 4-ever” längre. Jag tror att många fortfarande har den bilden, att det är så att man är inlåst på det sättet. Men så fungerar det ju inte riktigt.

Advokat Silvia Ingólfsdóttir Åkermark säger att det kan vara svårt att få offren att vittna eftersom det ofta finns en nära relation eller en beroendeställning mellan kopplare och prostituerade. Och därför kan det vara svårt att direkt avgöra om det i juridisk mening handlar om människohandel.

– Och därför kan det vara väldigt svårt att veta eftersom de här offren vill inte medverka, till en början många gånger. De vill inte berätta och då blir det ju också svårt, för det är ju deras berättelse. Bevisningen är målsägarna.

Efter några månaders spaning så slår polisen till. Dom griper hallickarna som sålt Sabina och de andra kvinnorna i Stockholm.

De tre männen som alla kommer från samma lilla rumänska stad döms alla till fängelse, en för koppleri till tio månaders fängelse. Och två för grovt koppleri. Den ena till två års fängelse. Den andre till tre år och tre månader. Alla döms också till utvisning.

Danut åtalas även för människohandel i fallet med Ana, hans flickvän. Men han frias.

Männen har dragit in minst en miljon kronor på verksamheten, där sex sålts via så kallade eskortsidor på internet. Men det kan i själva verket röra sig om ännu mer pengar.

Sabina och flera av de andra kvinnorna vittnar mot männen. Och det här är väldigt ovanligt, säger Silvia Ingólfsdóttir Åkermark. Hon menar att det är helt avgörande att kvinnorna hamnar på boenden som är specialiserade på prostitution och offer för människohandel:

– Då kan man driva ärendena vidare men annars inte skulle jag säga eller så åker dom tillbaka till sina hemländer

Den misstänkte pedofilen som greps den där decembernatten, när polisen och Sabina hade gillrat en fälla, dömdes också. Men inte för våldtäkt mot barn. Det visade sig att han inte hade några döttrar – däremot barnpornografi i sin mobiltelefon.

För bara några veckor sedan dömdes han till böter för köp av sexuell tjänst och barnpornografibrott.

Han är fortfarande skriven på samma adress som sin fru och deras två söner i en välbärgad Stockholmsförort.

Sabina har nu fått stöd att lämna prostitutionen och missbruket bakom sig och pluggar. Hennes dröm är att få jobba med att hjälpa andra tjejer att sluta sälja sex. För det finns ingen som säljer sin kropp för att dom vill det säger hon, det finns alltid något slags utnyttjande i bakgrunden.

– It’s not matter if it’s trafficking or not, no one would like to sell their body. No human should be sold, everyone have rights. There is always something behind.

Ingen frisk tjej skulle sälja sig säger hon.

– No healthy girl would sell herself.

Kaliber har läst domar och förundersökningar i alla koppleri- och människohandelsärenden från de senaste tre åren för att bättre förstå vem hallicken i Sverige är idag. Bilden är spretig men några mönster blir tydliga.

I många fall har hallicken sålt sin partner, ibland är det till och med tydligt att förhållandet inletts i syfte att tjäna pengar på kvinnans prostitution.

I mer än hälften av fallen är hallicken svenska medborgare, men många kommer också från ett av EU:s fattigaste länder: Rumänien.

En liten stad nära bergskedjorna i Transsylvanien. Ifrån den här lilla rumänska byn kommer de, de tre männen. Sabinas hallickar.

Vi har lyckats spåra dom. En av dom bor här på bottenvåningen i ett hyreshus.

What did she say?

– The man inside he said that it’s a boy that stays in the block of flats just up there. He knows him.

So we are getting closer?

– Yes.