Bolag betalar för att tysta sextrakasserade

1:23 min

Många företag väljer att betala stora summor för att tysta personer som utsatts för sexuella trakasserier.

Advokat Michael Fischbein har företrätt runt 700 personer i förhandlingar med arbetsgivare.

– Det handlar om väldigt höga ersättningar, säger advokat Fischbein, som är en av få som specialiserat sig på trakasserier på arbetsplatser.

Enligt en undersökning som Demoskop gjort tillsammans med Expressen har så många som var tredje kvinna utsatts för sexuella övergrepp eller ovälkomna sexuella närmanden på jobbet. Samtidigt är sexualbrott och trakasserier den typ av brott som polisanmäls i allra minst utsträckning, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

– Lagen är oerhört tandlös. Det framgår att man inte får kränka eller trakassera, men det finns egentligen inga sanktioner mot dem som gör det. Det är svårt att driva skadeståndsprocesser i domstol i Sverige, säger advokat Michael Fischbein, 

Däremot finns det stora möjligheter att få skadestånd utan att gå via rättssystemet, menar han.

– Arbetsgivarna är ofta benägna att förhandla när man kontaktar dem direkt, säger Michael Fischbein.

I USA har det varit flera uppmärksammade fall där utsatta fått stora skadestånd. Bland annat har ett sjukhus i Kalifornien betalat 168 miljoner dollar till en läkarassistent som utsatts för trakasserier, och tv-kanalen Fox har betalat 20 miljoner dollar till nyhetsankaret Gretchen Carlson som trakasserades av vd:n Roger Ailes.

Men även här i Sverige har företag gått med på att betala flera miljoner kronor till utsatta, men i hemliga uppgörelser som slutits utanför rättssystemet. Michael Fischbein säger att arbetsgivarna ofta är rädda att uppgifterna ska spridas till medier, eller att de ska bli offentliga i samband med en rättsprocess. De är därför beredda att betala stora summor för att tysta offer.

– Jag har varit med om fall där klienter kan få upp emot sju årslöner, eller 6-7 miljoner kronor.

Han menar att den svenska modellen där fackförbunden ska hjälpa utsatta på arbetsplatserna inte fungerar.

– De sitter på dubbla stolar. De måste hålla en god relation till sin avtalspart som är arbetsgivaren. Dessutom företräder de ett kollektiv, facken är inte intresserade att förhandla fram höga skadestånd och avgångsvederlag till enskilda personer. I praktiken är det så att de vill att man ska få så lite som möjligt. Så ser det ut, och det vet jag eftersom nästan alla klienter som kommer till mig först har försökt att få hjälp via facket. Det är bedrövligt, säger Michael Fischbein.  

Hur mycket sexuella trakasserier på arbetsplatserna kostar samhället är oklart, och varken Diskrimineringsombudsmannen eller Arbetsmiljöverket känner till om det gjorts några försök till beräkningar kring det.

– Jag skulle säga att det är ett enormt problem. Inte bara i form av mänskligt lidande, utan även i ekonomiska termer. Dels innebär det ett stort ekonomiskt avbräck för den enskilde om den måste sjukskriva sig, men det kostar även enorma summor för samhället i stort. Både i form av produktionsbortfall och sjukskrivningskostnader, säger Michael Fischbein.