Politisk oro kan påverka abortfrågan

1:55 min

I Irland finns det en oro för att den utlovade folkomröstningen om de stränga abortlagarna inte ska bli av nästa år.

Det är risken för ett nyval som bekymrar de som vill mjuka upp abortlagstiftningen.

Siobhán Silke, som arbetar på välgörenhetsorganisationen IFPA för sexuell hälsa i Dublin, hoppas att regeringen ska sitta kvar tills folkomröstningen är genomförd.

– Vi undvek precis en regeringskollaps men ärligt talat kan oppositionen dra ur kontakten när som helst. Något nytt kan hända i januari eller februari, säger en bekymrad Siobhán Silke.

Siobhán arbetar på välgörenhetsorganisationen IFPA som bland annat hjälper kvinnor som ska göra- eller har gjort en abort i England eller Nederländerna dit många irländska kvinnor åker. I Irland är abort bara tillåtet i extrema undantagsfall och kan annars ge fängelse i upp till 14 år.

Den irländska regeringen har lovat att det ska bli en folkomröstning om abort i maj eller juni, men inget exakt datum är satt och det är oklart hur frågan kommer att ställas.

– Vi vet inte hur ett nyval skulle kunna påverka, säger Silke.

Det var mycket nära att regeringen föll i förra veckan men ett nyval kunde undvikas. Minoritetsregeringen är fortsatt mycket svag och vissa irländska bedömare tror att den kommer falla nästa år.

Det största oppositionspartiet Fianna Fáil är kritiskt till att ändra abortlagstiftningen. Om partiet får makten finns risken att folkomröstningen skjuts upp, tror Siobhàn Silke.

Men att stoppa stenen som satts i rullning är svårare. Det kommer bli en folkomröstning förr eller senare, säger hon.  

– Om det inte blir i maj eller juni blir det en till slut i alla fall, säger Silke.