Drabbade vill att Boliden ska bekosta ett sjukhus

2:14 min

I veckan inleds slutpläderingarna i rättegången mot Boliden. Det svenska gruvföretaget stäms för att ha dumpat miljöfarligt avfall i norra Chile på 80-talet och därmed gjort boende i området allvarligt sjuka. Vår korrespondent har träffat några av de drabbade i staden Arica.

Patricia Moreno bläddrar bland röntgenpapper och provsvar. Hon, hennes man och barn har samma problem som många andra här i kvarteret: Höga halter av arsenik i urinen, ständig smärta i skelettet, neurologiska sjukdomar, och cancer. Familjen har idag evakuerats från huset där de bodde i flera år.

– Marken under huset var full av arsenik. Det visade sig att den tidigare ägaren hade använt Bolidens gruvslam för att jämna ut husgrunden, ingen visste ju då att det var giftigt säger Patricia Moreno, som drömmer om att Boliden ska bekosta ett sjukhus för de drabbade i Arica.

Patricia Moreno är av nästan 800 chilenare som stämmer det svenska gruvföretaget för att de på 80-talet skeppade 20 000 ton giftigt avfall till Chile, som då var en diktatur. Ett chilenskt bolag fick 10 miljoner kronor för att ta hand om de farliga tungmetallerna, men de lät gruvslammet ligga öppet mitt i ett bostadsområde, där barn lekte och människor använde den giftiga sanden som byggmaterial.

Boliden menar att den chilenska staten bär ansvar för katastrofen, och ifrågasätter också validiteten i de urinprov som lämnats som bevis.

– Sverige skulle aldrig tillåta att ett annat land kom och förstörde er miljö, gjorde era medborgare sjuka. Ni tog er friheten att göra er av med något smutsigt som ni inte ville ha, säger Rosana Cornejo, som bor kvar i sitt förorenade hus, eftersom ingen längre vill köpa bostäderna i kvarteret där gruvslammet låg.

Idag är det nedgrävt strax intill bostadsområdet, men Rosana tycker att det ska skickas tillbaka till Sverige.

– Om inte Boliden gör det så borde svenska staten ta på sig ansvaret, säger Rosana Cornejo.

Ett längre reportage om miljöskandalen i Chile och rättegången mot Boliden hör du i Studio Ett i eftermiddag.