The Ark-medlemmar gör heavy metal-vampyr-musikal i vår

Jens Andersson, Mikael Jepson och Martin Ronsengardten från The Ark har skrivit musik och regisserar "Ont blod" för Riksteatern.

"Ont blod" riktar sig till högstadiet och gymnasiet och handlar om Alexia och hennes heavy metal-band men också om vampyrer,

– Heavy metal som musikgenre har en lång tradition av att flirta med gotik och skräckromans, säger manusförfattaren Rasmus Lindberg som tycker att kombinationen är given.

I mars är det premiär för "Ont blod".

I vår har Riksteatern också kontrakterat den uppmärksammade dansgruppen Juck som turnerar med rapartisten Cleo. På vårrepertoaren finns även den helt nyskrivna körföreställningen "Sång från välfärden" - Sara Parkmans och Hampus Noréns bidrag till valdebatten. Lennart Jähkel och övriga skådespelare sjunger tillsammans med en lokal kör på varje spelplats.

Lucas Svensson har också dramatiserat "Kejsaren av Portugallien" för Riksteatern.

Rollen som den älskade dottern, Klara Fina, spelas av Lovisa Onnermark. Om det i Selma Lagerlöfs roman framför allt är den fattige faderns, Jan i Skrålyckas, enorma kärlek till sitt enda barn som står i centrum, gör Lucas Svensson även samhällsstrukturerna synliga.

– Jag tänker på vad strukturerna gör med individen. Klara Fina är en ung kvinna från en fattig familj. Hon har inget annat kapital än sin kropp och sin sexualitet, säger Lovisa Onnermark och fortsätter.

– Och pappans fantasier om att hans dotter blivit kejsarinna av Portugallien är en dröm om att hans lilla fattigunge ska kunna slita sig loss och nå toppen.