Uppåttrend för miljömärkt gran

2:04 min

Intresset för att försöka handla miljövänligare har slagit rot även inom julgransförsäljningen.

– Det blir nog en ädelgran i år på drygt två meter. Det viktigaste är att den inte barrar, säger en granköpare.

I varje julgran finns det 10-20 000 småkryp – spindlar, löss, jordlöpare och termiter. Med våra sex miljoner granar är det totalt kanske runt 100 miljarder insekter som vi bär in i våra hem samtidigt som vi vill höja julstämningen.

Därtill runt en halv miljon barr per gran vilket ger totalt runt 3 tusen miljarder barr varav många tenderar att fastna i kuddar, vardagsrumsmattor och strumpor.

Julgranar transporteras ju heller inte utan ett miljöpris norrut med lastbil och långtradare från södra Sverige eller från storexportörernas Danmark.

Samtidigt har dock miljömedvetenheten nått även granbranschen. Liksom för julskinkan och gröten följer den starka Eko-trenden nu även granarna som kan vara KRAV-märkta. En handfull företag säljer dem. Anna Benson har grundat bolaget Smålandsgran som är det största av dem och som flera år i rad tredubblat försäljningen:

– Vi sålde runt 100 000 granar förra året och i år kanske det antalet kommer fördubblas.

Merparten av deras granar säljs i storstäderna - där det är de dyraste, mindre barrande som lockar flest:

– Den som kostar mest är ju kungsgranen och i Stockholm köps den av 80 procent medan det utanför storstadsområdena är 80 procent som väljer rödgran, säger Anna Benson.