Katalanska separatister släpps mot borgen

1:13 min

Fyra katalanska separatistledare får sitta kvar i häkte och sex släpps mot borgen. Det beslutade högsta domstolen i Madrid i dag.

De katalanska självständighetsledarna går igenom rättsprocesser i både Madrid och Bryssel sedan den spanska centralmakten upplöste regionregeringen och utlyste nyval i slutet av oktober. Den spanska staten anklagar separatisterna för uppror, uppvigling och förskingring av offentliga medel.

I dag beslutade högsta domstolen i Madrid att släppa sex före detta regionministrar mot borgen på hundra tusen euro per person. Två andra hålls kvar i häkte, det finns enligt domstolen risk för återfall i brott. En av dem är Oriol Junqueras som var Kataloniens vicepresident.

Junqueras är ledare för vänsterpartiet ERC som leder opinionsundersökningarna inför regionvalet om knappt tre veckor. Han är partiets toppnamn i valet och får nu genomföra valrörelsen från fängelset.

Ytterligare två som hålls inspärrade är ledarna för OMNI och ANC, de organisationer som stått bakom de massiva manifestationerna för självständighet de senaste åren.

Spanien vill också ställa den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont inför rätta och har begärt honom utlämnad från Belgien, dit han flydde tillsammans med fyra av sina ex-ministrar.

Idag meddelade domstolen i Bryssel att ett avgörande kommer den 14 december, det vill säga en vecka före valet i Katalonien.