83 000 hängs ut på extremhögersajt

0:39 min

En högerextrem sajt har anmälts för omfattande brott mot personuppgiftslagen.

Över 83 000 personers lagöverträdelser har publicerats på hemsidan.

Det är organisationen Juridikfronten som polisanmält den högerextrema webbplatsen. Sedan i fredags har information om 83 656 personer legat tillgängliga på sajten. Informationen kommer från ett register av så kallade strafftidsbeslut från en tioårsperiod, mellan 2004 och 2014.

Polisanmälan gäller brott mot personuppgiftslagen, även kallad PUL. Robin Enander som är talesperson för Juridikfronten säger att det är ovanligt omfattande: 

– Det här är troligen det största PUL-brottet i svensk rättshistoria, med ganska höga straffvärden, vilket innebär att polisen borde prioritera ärendet, säger Robin Enander. 

Han säger också att det även kan handla om förtal mot de enskilda personerna som pekas ut. Juridikfronten har därför kontaktat organisationer som företräder före detta kriminella och informerat att det kan finnas skäl för deras medlemmar att lämna in förtalsanmälningar. 

Juridikfronten skriver att förutom uppgifter som namn, målnummer och brottslighet listas också något som kallas nationalitet där personerna delas in som ”svensk” och ”icke svensk”. Det är oklart hur de kommit fram till den klassificeringen.