Vegetariskt kött lockar allt fler

2:25 min

Svenskarnas intresse för alternativ till köttprodukter ökar, vilket märks också i vår konsumtion. Men intresset varierar i landet. Störst är intresset i storstäder.

I till exempel Stockholm finns specialbutiker med bara vegansk och vegetarisk mat.

Paret Johanna och Stefan Oblyg har precis handlat ingredienser till en vegetarisk julskinka, på butiken Goodstore.

– I grunden är jag vegetarian av hälsoskäl. Och med tiden har djurrättsliga skäl tillkommit. Sedan mår ju hela planeten bättre av att vi äter grönt. Det borde väl alla fatta vid här laget så sluta larva er, säger Stefan Oblyg.

Men är det någonting ni saknar i produktväg?

– De flesta veganer har samma problem att det inte finns så många goda ostsubstitut. Vi har visserligen vant oss vid de veganska ostarna men skulle det komma någonting som var ännu mera likt koost så skulle nog väldigt många veganer bli glada, säger Johanna Oblyg.

På Goodstore i Stockholm kan kunderna botanisera bland allt från rökta och chilifyllda sojakorvar, till frukostpålägg med kyckling- eller salamismak, eller veganska laxfiléer där det mörkare fiskskinnet bytts ut mot sjögräs.

Visserligen är utbudet av vegetariska, och veganska alternativ till köttprodukter stort här. Men butiken är inte ensam.

Även stora dagligvarukedjor som Coop, ICA och Axfood, som äger bland annat Hemköp, har de senaste åren märkt av ett allt större intresse för vegetariska produkter.

Till exempel noterar ICA en 20-procentig försäljningsökning av vegetariska produkter under 2017, jämfört med samma period året innan. Axfood, å sin sida, rapporterar en försäljningsökning på 30 procent av vegoprodukter, jämfört med samma period 2016.

Vare sig ICA eller Axfood ser heller det ökade intresset som en trend utan som ett intresse som är här för att stanna. Och det har också lett till att företagen lanserat en rad nya produkter de senaste åren. Som svampbollar och nya sorters tacofärs och bacon av soja, till exempel.

Samtidigt finns det fortfarande stora skillnader i landet. En färsk undersökning, gjord av Sifo och på uppdrag av Axfood, visar att flest vegetarianer finns i Stockholm, medan minsta andelen finns i norra Mellansverige och mellersta Norrland. Ungefär hälften uppger att de äter vegetarisk mat av miljöskäl, medan 37 procent anger hälsa som främsta skäl.

Också på Goodstore märks det ökade intresset för vegansk, och vegetarisk mat, berättar Lisa Requin, som jobbar i butiken.

– Det är många fler som testar på att äta vegetariskt. Ofta är det unga som börjar och som sedan drar med sig sina föräldrar. Tillsammans testar de olika alternativ och märker att det faktiskt smakar supergott, säger hon.