Lise Tamm: Rinkeby är nästan som en krigszon

1:09 min

Situationen i Stockholmsförorten Rinkeby är så allvarlig att den kan jämföras med en krigszon.

Det menar Lise Tamm, som från årsskiftet tillträder som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som arbetar mot den organiserade brottsligheten i Sverige.

Lyssna på hela samtalet i Studio Ett

Och idéer för att lösa problemen kan hämtas från konfliktlösningar i till exempel Colombia och El Salvador, det säger Lise Tham till Studio Ett.

– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, säger hon och fortsätter:

– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år? Finns det någon lösning, man måste tänka utanför boxen.

Lise Tamm vill bland annat hitta lösningar som ger socialtjänsten verktyg att ta hand om de unga män som hamnar snett. Det räcker inte med fler poliser, anser hon.

Anders Ygeman, tidigare inrikesminister och nu Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, vänder sig emot bilden av Rinkeby som en krigszon, för där finns hundratals aktiva poliser och en ny polisstation håller på att byggas, säger han.

– Polisen där är aktiv och gör ett bra jobb. OM vi tittar på andra utsatta områden, som Biskopsgården, där har vi i princip noll skjutningar nu. I Malmö har vi rekordantal häktade, 80-90 personer sitter i häktet. Så vi har ett bra och aktivt polisområde i alla de här områdena. Så vi behöver inte överdramatisera situationen, den är allvarlig nog som den är, säger Anders Ygeman.

Även lokalpolitiker i Järvaområdet vänder sig emot beskrivningen av Rinkeby som en krigszon.

– Jag bor själv i Rinkeby och har bott i Tensta som barn. När jag hör ordet krigszon så börjar jag tänka på Syrien, Jemen, andra länder som på största allvar ligger i krig, säger Mohammed Nuur som är ordförande för socialdemokraterna i Tensta.

– Vi har problem och utmaningar men man ska absolut inte överdriva hur situationen ser ut. Jag bor i Rinkeby och jag känner mig inte rädd, säger Mohammed Nuur.