Två stängs av från Musikaliska akademien

Två ledamöter i Kungliga Musikaliska Akademien stängs av tills vidare efter anklagelser om sexuella trakasserier och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Hör P2-dokumentären Don Juan på musikhögskolan här!

Det kan dessutom bli aktuellt att utesluta de två ledamöterna, men ett sådant beslut måste fattas av ledamöterna vid en akademisammankomst.

"Kungl. Musikaliska akademiens styrelse har med bestörtning tagit del av vittnesmål i olika medier om sexuella övergrepp och trakasserier i svenskt musikliv och där ledamöter i akademien anklagats för att ha varit delaktiga", skriver Akademien i ett pressmeddelande.

P2 Dokuementär och Ekot har tidigare berättat om kvinnor som vittnat om sextrakasserier i den klassiska musikvärlden. Och hur det har riktats kritik mot Kungliga Musikaliska Akademien, som anklagas för att ha blundat för anklagelser om sexuella trakasserier utförda av manliga ledamöter.

I dokumentären berättar kvinnor om att minst två av de profilerade ledamöterna i akademin ska ha trakasserat dem. En av dem som berättar att hon utsatts av en av ledamöterna är Marina, som då var 17 år.

– Det blev mer och mer. Det här att han skulle in under kläderna och så. Och jag var "världens sexigaste" och han såg inte alls mig som ett barn. Jag var så "mogen" och "fantastisk" och jag var så "sexig". Jag hade aldrig hört såna ord ens. Så jag fick för mig att eftersom han kände så,  var det min plikt att ställa upp, säger Marina i P2-dokumentären.