Nytt metoo-upprop i konstvärlden

1:54 min

Ytterligare en bransch har anslutit sig till #metoo-rörelsen.
Det är 1625 kvinnor, trans- och ickebinära personer som arbetar som bild- och formkonstnärer, intendenter, professorer, konststudenter inom den fria konstens institutioner som skrivit under uppropet #konstnärligfrihet.

Annica Karlsson Rixon, konstnär och tidigare professor vid Högskolan för fotografi, är en av dem som skrivit under.

– Jag måste säga att jag blir ganska chockad av hur grova övergrepp som har försigkommit och kanske fortfarande försigkommer. Framförallt på de förberedande konstskolorna men även på konstutbildningarna. Det kanske är så att man har hört talas om något eller att man har någon vän som det har hänt. Men nu när vi ser den massiva samlingen av berättelser så blir det verkligen chockerande.

I vittnesmålen berättas det bland annat om konstlärare, konstnärer, gallerister och konstsamlare som begått sexuella övergrepp, trakasserier och våldtäkter.

En konstsamlare ska ha frågat om sex med konstnären ingår i köpet.

En konstprofessor ska ha velat ha sex med sin eleven för att elevens konst gjorde honom kåt.

En konstnär ska ha våldtagit en konstelev istället för att visa sin ateljé som utlovat.

I uppropet krävs nu bland annat att "manliga lärare slutar bete sig som om kvinnliga studenter är en sexuell arbetsförmån.Och Att alla konstens institutioner förändrar sina strukturer för att aktivt motverka sexuellt förtryck och övergrepp".

Annica Karlsson Rixon har själv både varit aktiv som konstnär och som lärare och har under arbetet med uppropet reflekterat över sina egna erfarenheter.

– Sexuella övergrepp, trakasserier och maktutövande har hänt oss alla inom konstscenen. Men som lärare har jag inte fått de där historierna berättat för mig av mina studenter om det har hänt. Om man då tänker på sina kollegor så känns det ju väldigt svårt att förstå att någon av dem ska ha gjort någonting som det uttrycks i de här berättelserna. Men det har ju det, det har ju hänt, det är ju helt uppenbart.

 

Uppropet publiceras i Dagens Nyheter idag.