Spanien drar tillbaka arresteringsorder mot Puigdemont

2:11 min

Den internationella efterlysningen av Carles Puigdemont och andra katalanska ledare, som befinner sig i Belgien, dras tillbaka. I Bryssel, där en stor katalansk manifestation förbereds, är reaktionerna avvaktande.

Högsta domstolen i Madrid har rivit upp ordern om gripande av ex-politikerna, rapporterar spanska medier.

Det oväntade beslutet fattades i Spaniens högsta domstol på tisdagsmorgonen. Domare Pablo Llarena i Madrid förklarar sitt beslut med att Puigdemont med flera förklarat sig villiga att komma hem till Spanien frivilligt för att kampanja inför det katalanska nyvalet den 21 december.

Dessutom anser domaren att två europeiska rättsinstanser inte ska arbeta med fallet parallellt — det skulle kunna försvåra processerna mot de katalanska företrädare som sitter gripna hemma i Spanien, resonerar Llarena.

Å andra sidan kvarstår efterlysningarna inom Spanien, så om Puigdemont och hans exministrar återvänder grips de sannolikt omedelbart.

– Man räknar med att han kommer återvända till Spanien eftersom han är kandidat i valet och den dag han återvänder finns det möjlighet att åtala honom då istället, säger Ekots korrespondent Margareta Svensson. 

I Belgien fick beslutet inga omedelbara konsekvenser. Från rättsväsendet meddelas än så länge bara att "en analys pågår", rapporterar tidningen Le Soir.

Samtidigt förbereder sig Bryssel på en smärre katalansk invasion där närmare 20 000 människor väntas delta i en stor manifestation för Katalonien på torsdag.

– Det finns nästan inte ett enda rum ledigt på hotellen i Bryssel och i omgivningarna. Det är helt exceptionellt, säger Rodolphe Van Weyenberg från hotellorganisationen BHA till Le Soir.

Den katalanska självständighetskampen har väckt extra nyfikenhet — och politisk nerv — i Belgien, där Puigdemont och hans kollegor fått starkt stöd från framför allt separatistpartierna i Flandern.

Samtidigt har nu valrörelsen inför nyvalet i Katalonien dragit i gång.

Nyvalet har utlysts av makthavare i Madrid, sedan Kataloniens regionstyre avskaffats efter den olagligförklarade folkomröstningen om självständighet den 1 oktober. Puigdemont och flera av hans ministrar flydde till Belgien, där en utlämningsprocess har pågått de senaste veckorna, medan andra greps hemma i Spanien.

Spanien hade begärt de landsflyktiga utlämnade, då landets riksåklagare vill ställa Puigdemont och de andra katalanska ledarna inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Det är brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Det är inte omedelbart klart hur det blir med de åtalen i ljuset av tisdagens domstolsbeslut — samt om Puigdemont och hans ministrar faktiskt kommer att återvända frivilligt.