Skåne

De fann varandra via projekt

7:19 min

De tycker båda om att laga mat, älskar barn och har samma ordning hemma. Via projektet Kompis fann Ghosoun Herou och Lizette Meinking varandra.

Båda  två var nya i Skåne, Ghosoun Herou kom från Syrien och Lizette Meinking senast från Stockholm. Därför bestämde de sig för att prova projektet Kompis, som drivs av en ideell organisation och handlar om att etablerade och nysvenskar som vill ha en kompis lär känna varandra.

Fastän första mötet var nervöst har de aldrig ångrat sig. Nu ses de regelbundet, och lär sig av både likheter och skillnader. Som den där gången när de satt och pluggade och Lizette fick vara med när Ghosoun bad.

– Jag har alltid tänkt att man ska vara ensam i ett rum, man ska ha en matta framför sig och man ska böja sig ner mot golvet, men så var det inte. Och vi kunde skratta och se att så här enkelt kan det vara, säger Lizette.

Och Ghosoun Herou känner att hon har mycket gemensamt med sin vän.

– Jag märker att det inte är så stor skillnad på oss. Lizette är mycket intresserad av barn, hon älskar barn och leker mycket med mina barn. Hon är en jättetrevlig vän, och hon älskar att laga mat och är bra på det, och det gör jag också, säger Ghosoun.  

Båda två hoppas att fler ger projektet en chans:

– Man får så mycket tillbaka. Vi har ju verkligen prioriterat att träffas, jag och Ghosoun. För mig har det varit enkelt för jag har inte så stor familj, men hon har ju verkligen prioriterat att vi har träffats, säger Lizette Meinking.