Svenska domarbasen avgår efter anklagelse

4:15 min

Bosse Karlsson lämnar posten som ordförande för domarkommittén i Svenska fotbollförbundet med omedelbar verkan.
Anledningen är att en tidigare domare säger sig ha trakasserats av Karlsson.
– Hans förtroende naggas i kanten, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Radiosporten har förgäves sökt Karlsson, men för fotbollskanalen.se berättar han varför han har tagit beslutet:

– De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande, säger Bosse Karlsson till fotbollskanalen.se.

Orsaken är en händelse som ligger långt tillbaka i tiden och som nu blivit känd genom metoo-uppropen.

För Fotbollskanalen berättar Karin Thorbjörn, före detta domare, om hur hon som 21-åring blev trakasserad av domarbasen i samband med en upptaktsträff på en kryssning.

– Bosse Karlsson var ju också med då. Det dracks en del alkohol. Under kvällen sades det saker som jag tycker är omdömeslöst att säga till en 30 år yngre tjej som dömde fotboll, säger hon, och fortsätter:

– Att genom maktposition försöka att ta på något som man normalt inte skulle fått när det handlar om relationer. Den kvällen blev det jättejobbigt.

Karin Thorbjörn avslutade sin domarkarriär ett par år senare, och förklarar att incidenten var jobbig långt efter att den inträffade.

–  Jag såg till att jag aldrig någonsin var ensam med honom. Det var jag jättenoga med. Jag fick blickar, leenden och så och med den bakgrunden så förstod jag vad det handlade om.

Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson berättar att han inte känner till mer än vad som cirkulerat i diverse media.

– Jag vet ju inte mer än de uppgifter som figurerat. Men de uppgifterna bedömer Bosse som så tillräckliga att förtroendet ska vara så naggat i kanten att han inte vill fortsätta sitt uppdrag.

Kommer ni att göra någon egen utredning?
– Vi har ju haft kontakt med kvinnan och Bosse, så för vår del är frågan löst nu. Bosse har tagit konsekvenserna av uppgifterna, så nu är det i den delen en avslutad fråga.

Radiosporten har varit i kontakt med Karlsson, som inte vill ge några ytterligare kommentarer utan hänvisar till sina uttalanden hos Fotbollskanalen.

Även Karin Thorbjörn avböjer ytterligare intervjuer, och skriver i ett mejl till Radiosporten att hennes syfte aldrig var att hänga ut Bosse Karlsson och få till stånd hans avhopp:

"Syftet var att ge stöd till #metoo-rörelsen och idrottens del #timeout som jag skrivit under och stödjer. Jag ville där berätta en avidentifierad berättelse för att möjligtvis stärka andra kvinnor/tjejer som råkar ut för liknande att våga stå upp och berätta", skriver hon, och fortsätter

"Men också att ge de män, särskilt de som har makt i ledande positioner, att tänka till en gång innan vissa saker sägs eller vissa handlingar äger rum".