Tillbaka från militärt uppdrag i Somalia

4:53 min

Avskräcka pirater, övervaka sjötrafik och utbilda lokal militär i Somalia. Det har 35 svenska soldater och officerare under hösten haft som uppdrag. I dag kom de hem.

Majoriteten av soldaterna, som deltagit i den EU-ledda operationen Atalanta, ingår i amfibieregementet i Göteborg och idag, efter drygt tre månaders uppdrag, var de hemma på Göteborgs garnison igen. 

Under pompa och ståt med nära och kära i publiken välkomnades de svenska soldaterna hem efter sin insats i Adenviken utanför Somalias kust.

Förbandet ME05 belönades med försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Under svenskt befäl har förbandet varit baserade på ett nederländskt fartyget och ska genom sin närvaro i Adenviken ha förhindrat och avskräckt somaliska pirater från att attackera sjötrafiken i området. Men insatsen har bestått av mer än så.

– Vi har bidragit med informationsinhämtning, vi har samtalat med fiskare och kontrollerat att fiskereglerna som finns efterföljs, säger överste löjtnant Thomas Olsson som har lett förbandet.

Dessutom har den svenska militären utbildat den somaliska kustbevakningen.

– De vi har övat och tränat med är en del av den lokala kustbevakningen. Det finns personal och en villighet att öva och lära sig. Men de saknar utrustning, säger han.

Hur ser levnadsvillkoren ut i Somalia?

– Det är inget vidare i Somalia. De har det svårt. Just därför är EU-insatserna välbehövliga. Man har det inte lätt i Somalia just nu, säger han. 

En av soldaterna som idag fick återse sin familj och vänner är Amanda Morén, och det var känslosamt återseende.

– Jag kunde inte titta på mina vänner och min familj under ceremonin, det var starka känslor, säger Amanda Morén. 

Under medaljceremonin lyfte flera av talarna fram soldaternas anhöriga och deras viktiga roll i insatsen. En av dem är Emelie Wallin.

– Jag är flickvän till en av soldaterna. Jag har varit hemma med vår son som var sex månader när min pojkvän åkte. I dag är han nio månader, så det har hänt rätt mycket, säger Emelie Wallin.

Är man orolig som anhörig?  

– Nej, det har jag inte varit. Han har varit väldigt tydlig med att det här inte är en så farlig insats. Han har lugnat oss. Jag har inte varit rädd någon gång, säger hon. 

Var det första gången ni sågs på tre månader i dag? 

– Ja det var det. Det var väldigt speciellt, jag höll in tårarna, säger hon.

ME 05:s uppdrag att bidra till operation Atalanta är nu avslutat för den här gången. Överste löjtnant Thomas Olsson menar att piratverksamheten i Adenviken är så gott som obefintlig för tillfället men han tycker att den militära insatsen längs Somalias kust har ett fortsatt värde.

– Enligt min uppfattning så kan den mycket väl fortsätta. Jag tror mycket på utbildningsinsatserna så att de somaliska enheterna kan klara sig själva, säger Thomas Olsson.