Beskedet från IOK: Ryssland stängs av från OS 2018

4:59 min

Ryssland stängs av från OS 2018 i Sydkorea, det meddelade IOK på tisdagskvällen. Men rena ryska idrottare, både individuellt och lag, kan medverka under olympisk flagg.

Beskedet från IOK är unikt eftersom inget annan nation tidigare har stängts av från OS på grund av dopning.

Matt Richardson, chef för Svensk Antidopning, tog emot beskedet vid Radiosportens studio och han var delvis nöjd. Men han hade hoppats på att samtliga ryska idrottare skulle stängas av eftersom det är svårt att garantera att de ryska idrottarna som får delta under olympisk flagg verkligen är rena.

– Det kunde varit bättre, men det här är ett steg i rätt riktning, säger Matt Richardson till Radiosporten.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté, känner sig dock säker på att den IOK-kommission som ska godkänna enskilda ryska idrottares medverkan under olympisk flagg, inte kommer släppa igenom några dopade idrottare.

– Man (IOK, red anm) tillsätter ju en kommission som ska titta på den frågan med samlad bedömning utifrån historiken, Sotji-spelen och dopningstesterna därefter. Så jag har god förhoppning att de kommer göra bra beslut, säger Reinebo till Radiosporten.

De ryska idrottare som tävlar under olympisk flagg i Pyeongchang kommer tävla i dräkter med namnet ”Olympic Athlete from Russia (OAR)” och vid prisceremonin kommer den olympiska hymnen spelas.

Reinebo är nöjd med att de som varit dopade stängs av från OS.

– Bra beslut, en seger för idrotten. Vi får bort avarterna, säger han.

Flera ryska idrottare har redan stängts av från OS och kommer inte kunna tävla under olympisk flagg. Däribland många skidåkare, exempelvis Alexander Legkov som tog OS-guld i Sotji på femmilen. Med tanke på hur systematisk dopningen hos ryska skidåkarna var vid Sotji är frågan hur många ryska skidåkare som kan hävda sin oskuld och tävla i Sydkorea under neutral flagg.

Så här säger Radiosportens skidexpert Torgny Mogren om IOK:s besked:

– Det är tragiskt det som de hållit på med i Ryssland, så ett hårt och kännbart straff är nog det enda rätta, att man gör en markering, säger Radiosportens skidexpert Torgny Mogren och fortsätter:

– Sen är det synd om aktiva som inte varit med i det här och dopat sig och blivit avstängda nu, säger Mogren.

Damkronornas reaktion på att Ryssland inte kommer ha ett lag i OS

I Ryssland är man bestört över nyheten.

– Det här var det värsta tänkbara beskedet för Ryssland, säger Sveriges Radios Rysslands-korrespondent Maria Persson Löfgren.

Ryska regeringen har inte kommenterat domen. Vladimir Putin, som tidigare beskrivit tävlan under neutral flagg i OS som "förödmjukande", har ett planerat tal till sina anhängare på onsdag och kommer säkerligen att göra ett uttalande om OS-uteslutningen.

Läs hela beskedet från IOK här (extern länk)

Rysk tv har efter beskedet från IOK valt att bojkotta OS 2018. IOK stänger även av Alexander Zjukov, ordförande i Rysslands Olympiska Kommitté, som enligt IOK nu "bett om ursäkt" för landets dopningsproblem. Dessutom får Rysslands tidigare idrottsminister Vitalij Mutko, numer vice premiärminister, inte närvara vid några olympiska spel framöver. Zjukov meddelade sent på tisdagskvällen att Ryssland kommer överklaga IOK:s besked till idrottens skiljedomstol Cas.

Ryssland vann medaljligan i senaste vinter-OS.

Fotbolls-VM avgörs i Ryssland nästa sommar, men beskedet från IOK påverkar inte den turneringen meddelar Fifa.

Läs mer om reaktionerna i Ryssland här


BAKGRUND

IOK har utrett hur systematisk Rysslands dopningsfusk varit och hur mycket som styrts från högre nivåer.

IOK:s utredning inleddes efter att antidopningsorganisationen Wadas McLaren-rapport avslöjande en enorm mörkläggning av ryska positiva dopningsprov. Utredningen visade att ryska urinprov tagna under OS i Sotji 2014 i hemlighet byttes ut på natten på ett välplanerat sätt och ersattes med rent urin. I rapporten nämns runt 1 000 ryska idrottare från en mängd sporter som har kunnat dra nytta av detta fusk.

Tidslinje - ryska dopningsskandalen