Amerikanska medier kan stämplas som agenter

2:05 min

Upp till tio amerikanska medier kan komma att stämplas som utländska agenter i Ryssland den här veckan.

De som arbetar vid dessa medier kommer nekas tillträde till ryska parlamentet.

23 amerikanska medier är i dag ackrediterade i Ryssland. Den här veckan kan tio av dem få stämpeln utländska agenter, enligt ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova.

Det är justitiedepartementet som ska presentera listan den här veckan. Enligt Zacharova ska detta inte påverka amerikanska journalisters ackreditering i Ryssland – men det motsägs av parlamentarikern Alexej Pusjkov. Enligt ryska medier ska han ha sagt att frågan om att dra in eller neka amerikanska medier ackreditering också kommer att diskuteras i det ryska parlamentet duman. De stämplade medierna kan också komma att utestängas helt från duman.

Enligt Pusjkov och det ryska parlamentet är aktionen bara ett rimligt svar på USA:s beslut att stämpla ryska tv-kanalen RT som utländsk agent och inte släppa in RT:s ackrediterade journalister i kongressen. Det senare kritiseras av internationella journalister och av kongressens andra ackrediterade reportrar som ett slag mot pressfriheten.

Den utvidgade ryska agentlagen ger stort svängrum för tolkningar och redan innan de amerikanska medierna namngivits kommer skarpa varningar om att Ryssland kommer svara likadant om ryska intressen hotas i andra länder också.

Som utländsk agent måste medierna inte bara märka sitt publicerade material – det innebär också krånglig byråkrati och höga böter om inte reglerna följs.

Roskomnadzor, den ryska censurmyndigheten, sa i går att den kommer svara på allt där ryska företag eller medias rättigheter bryts utomlands.

Roskomnadzor har också en pågående konflikt med Google, som anklagas för att ha ändrat i sin sökfunktionen så att RT:s och Sputniks artiklar inte längre ligger i topp.