Vinter i P1

Lyssnarnas önskelista i juletid

Vinter i P1 har nu sänts i tio år och skådespelaren Olof Wretling är lyssnarnas favorit för sjätte gången! På nyårsafton för två år sedan framförde han Vinter inför publik i Umeå och den hyllade föreställningen resulterade i en riksomfattande turné som just avslutats. Och i höst utgavs en bok med alla hans tidigare Vinter- och Sommarprogram. Innehållet i årets upplaga är en hemlighet fram till nyårsafton.

Lyssnarnas Sommarvärd Tommy Ivarsson är nu dubbelt önskad. Hans Sommar om sonens väntan på en organdonation gick rakt in i lyssnarnas hjärtan och Vinterprogrammet på det nya årets första dag handlar om livet som går vidare.

Sommars och Vinters äldsta medverkande genom tiderna är (förstås) 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson som också gjorde ett av sommarens mest populära program. I Vinter reflekterar hon över dagens MeToo rörelse och berättar om sin barndoms jular för 100 år sedan.

Skådespelaren William Spetz är 84 år yngre och nu är det dags att flytta hemifrån. Han söker svaren i en tid av dejting, ångest och ensamhet.

Utrikesreportern Magda Gad vittnade i somras om vad som händer på krigets botten. Nyligen belönades hon med Stora Journalistpriset och nu  vill lyssnarna höra fortsättningen på hennes vittnesmål från världens krigshärdar.

Musikern och artisten Emil Jensen var både Sommar- och Vintervärd i fjol. Nu när lyssnarna vill höra honom igen kommer han försöka förklara allt för en person som lever om 100 000 år.

Komikern och skådespelaren Mia Skäringer Lázár önskas åter efter sitt Vinter för sex år sedan. Hon kommer att prata om sina sista dagar med mormor då hon fick en djupare kontakt med sitt eget liv.

En annan av lyssnarnas riktiga Vinterfavoriter är pastor Tomas Sjödin som nu önskas för femte gången. Musiken denna gång blir genomgående vemodig. Inte nödvändigtvis sorglig, bara lite hjärtslitande.

Våra åtta Vintervärdar väljer sin musik och sina ord med stor omsorg och de kommer alla förgylla jul- och nyårshelgen för Sveriges Radios lyssnare som önskat dem.

Bibi Rödöö, programchef