Cilla Benkö om beslutet att lägga ner Medieormen

Efter sju år på nätet väljer Sveriges Radio att vid årsskiftet lägga ner denna diskussions- och debattsida om journalistik och medieutveckling.
   Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver här om beslutet att lägga ner Medieormen.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

För nästan precis sju år sedan startade dåvarande vd Mats Svegfors och jag Medieormen – en interaktiv blogg, för att bena ut den digitala framtiden för journalistiken. Det vi ville uppnå var att i en dialog med publiken få in mer kunskap och perspektiv kring hur de journalistiska arbetssätten måste utvecklas i en digital framtid. Det kallades Journalistik 3.0. Fokus var på att bjuda in publiken till ett medskapande via sociala medier. Ett utmärkt sätt att skapa en helt ny typ av innehåll. Först ut var sedan dåvarande Metropol med satsningen #hurkännsdet. 
   Du kan höra hur vi tänkte då i den här intervjun från 2010.

Den klassiska journalistiken och journalisten kommer alltid att ha sin givna plats i en väl fungerande demokrati. Att vara en duktig journalist är ett ganska så krävande och tufft jobb. Men tiden är sedan länge förbi när publiken passivt kommer att följa det vi journalister väljer att bevaka och lyfta fram. Den digitala och sociala världen ger oss en unik möjlighet att bjuda in publiken till ett medskapande redan från början och därmed kunna erbjuda ett annat innehåll med fler röster, perspektiv och infallsvinklar. 

Vi ville att Medieormen skulle vara en plattform för diskussion om journalistik och medieutveckling och ett sätt att lyfta fram goda exempel på journalistiska förnyare, bland annat genom krönikor, debattinlägg och resonerande texter från personer som alla kunde bidra med olika perspektiv och infallsvinklar. 
   Många har deltagit under åren, och det har varit en fantastisk resa. Medieormen och Sveriges Radio instiftade också ett pris, Årets Medieorm, för att lyfta fram digitala förnyare.

Den journalistiska debatten är precis lika viktig nu som 2010 – inte minst nu när vi går in i ett valår. Men sedan 2010 har massor hänt, gamla arenor har försvunnit, nya arenor tillkommit – och tillkommer hela tiden. Jag upplever att det vi ville uppnå, en debatt och diskussion, om framtidens journalistik och styrka med det digitala och sociala för den som vill förnya nu finns där naturligt i vardagen. Medieormen i sin nuvarande form läggs ner vid årsskiftet. Den interaktiva boken kommer att finnas kvar som ett tidsdokument att läsa.

Allt har sin tid. Men vi kommer att fortsätta den här dialogen och debatten i andra forum. Dels hos oss själva via bloggar och faktiska program i radion, dels hos andra. Vi kommer också att fortsätta att ordna externa debatter och seminarier likt de vi gjort i år, då vi har lyft fram samtalsklimatet på nätet. Diskussionen och debatten fortsätter, på tusentals ställen med tusentals röster.