Putin ställer upp i ryska presidentvalet

1:16 min

Vladimir Putin meddelar att han ställer upp för omval för en ny sexårsperiod som president i Ryssland, rapporterar AFP.

– Jag kommer att erbjuda min kandidatur till posten som den ryska federationens president, säger Putin under ett besök i en bilfabrik i Nizjnij Novgorod.

Presidentvalet hålls i mars och mandatperioden är på sex år.

Om han vinner valet - enligt bedömare är det troligt att han gör det - kan eran Putin i rysk politik komma att sträcka sig över tre decennier.

Putin har tidigare varit svävande om sitt eventuella intresse för att medverka i presidentvalet 2018.

Men innan han kom med offentliggörandet kom den starkaste ledtråden hittills, när han vid ett framträdande i Moskva på onsdagen frågade publiken om de vill ha Vladimir Putin som fortsatt president i Ryssland.

Svaret blev ett rungande ja.

Under Putins tid har konflikterna med omvärlden ökat när Moskva tydligare och mycket mera aggressivt hävdat ryska intressen. Inte minst annekteringen av Krimhalvön i östra Ukraina 2014 har varit en vattendelare för säkerhetspolitiken i världen, och allra främst i Europa. 

Vladimir Vladimirovitj Putin föddes den 7 oktober 1952 i dåvarande Leningrad. Han är utbildad jurist, arbetade på 1980-talet för KGB i Östtyskland och på 1990-talet för stadsförvaltningen i S:t Petersburg innan han blev chef för säkerhetstjänsten FSB 1998.

Premiärminister blev han 1999 och president 2000. Åren 2008-2012 var han premiärminister igen, innan han återkom till presidentposten i maj 2012.