Litteraturpristagaren: Nobelprisets auktoritet har inte påverkats

1:45 min

Nobelpristagaren i litteratur, Kazuo Ishiguro, tycker inte att Nobelprisets auktoritet har skadats efter stormen kring Kulturprofilen och dennes kopplingar till Svenska akademien.

– Som en person utifrån är jag helt övertygad om att Svenska akademiens och Nobelstiftelsens integritet inte har äventyrats av detta, säger Kazuo Ishiguro.

Under en pressträff i Stockholm med Nobelpristagaren i litteratur kommenterade vinnaren Kazuo Ishiguro turbulensen kring Svenska akademien och den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. Bland annat handlar anklagelserna mot Kulturprofilen om sexuella övergrepp, men också om att han kan ha påverkat akademiens arbete med att utse litteraturpristagare. Dessutom finns uppgifter om en läcka i Svenska akademien och tre tidigare års litteraturpristagare ska ha röjts i förväg.

Kazuo Ishiguro svarade diplomatiskt och kort på frågan om Kulturprofilen och Svenska akademien. Han anser att Nobelprisets auktoritet och integritet inte har påverkats. Därefter skiftade han snabbt fokus till metoo-rörelsen.

– Det är ett viktigt ämne, men om man tittar på det utifrån så är det viktiga i berättelsen de sexuella trakasserierna och det faktum att personer missbrukat sin makt mot kvinnor. Jag förstår inte riktigt varför man skulle bekymra sig om de andra aspekterna, säger han.

Ishiguro tillägger att:

– Det här är en del av något större som sker internationellt, i svallvågorna av Harvey Weinstein-skandalen. Över hela världen så avslöjas nu olika personer.

Sexuella trakasserier och övergrepp är i strålkastarljuset mer än någonsin. Bara några minuter efter att Ishiguro pratat om metoo på sin presskonferens kom nyheten om att rörelsen utses till årets person av den amerikanska tidskriften Time. Utmärkelse är ett erkännande av kampanjens stora, internationella inflytande.

Inte minst i Sverige har rörelsen fått effekt. Det har resulterat i att bland annat Kulturprofilen har pekats som förövare och att Svenska akademien hamnat i blåsväder i och med sina kopplingar till honom.

– Jag tycker att tonvikten ska ligga på vad metoo-kampanjen handlar om. Det är en anklagelse mot mitt kön, det manliga könet och kanske mot samhället i stort – att det är något fundamentalt fel med vad vi accepterar, säger Kazuo Ishiguro.