Regeringen föreslår förbud mot sexköp utomlands

1:09 min

Regeringen går vidare med de omstridda planerna på att göra det straffbart att köpa sex utomlands.

I dag skickas det färdiga förslaget till lagrådet - och justitieminister Morgan Johansson vill att den nya lagstiftningen ska införas den första juli nästa år.

– Att få stopp på den här människohandeln, vi talar ju om en sexuell slavhandel faktiskt, det har varit en av våra allra viktigaste prioriteringar. Detta är också ett vallöfte, något som vi drev redan i opposition och som vi nu levererar, säger Morgan Johansson.

Regeringens egen utredare avrådde ju från att lägga fram ett sådant här förslag. Varför gör ni det ändå?

- Därför att vi tycker att den här frågan är så viktig.

Som första land i världen införde Sverige, för snart 20 år sedan, en lag som kriminaliserar köp av sexuella tjänster. Nu vill regeringen alltså ta ytterligare ett steg och göra det straffbart för svenska medborgare att köpa sex eller att försöka köpa sex utomlands.

Det här är ett oacceptabelt brott oavsett var det sker någonstans, står det i den lagrådsremiss som klubbas i dag. Justitieminister Morgan Johansson tror att ett utökat förbud skulle ha en avskräckande effekt.

– Det är helt enkelt fel att köpa sex, och om du gör det, så bidrar du till den omfattande globala handeln med kvinnor och barn, säger Morgan Johansson.

Men motståndet mot att kriminalisera sexköp utomlands är stort, som Ekot har berättat tidigare. Förutom att regeringens utredare säger nej, så gör en rad tunga remissinstanser tummen ned.

Det främsta skälet är att det i de flesta andra länder inte är förbjudet att köpa sex av vuxna, det vill säga internationell samsyn saknas.

Men den invändningen avfärdar nu Morgan Johansson.

– För att det ska bli internationell samsyn, för att saker och ting ska förändras internationellt, så måste ibland enskilda länder gå före.

Regeringen håller däremot med kritikerna om det kan bli svårt för svensk polis att utreda misstänkta sexköp som har skett utomlands.

Men det är inte omöjligt, konstaterar justitieministern.

– Det har ju varit ett par fall i Norge, där man faktiskt har lagfört personer som har köpt sex utomlands.

Även politiskt är frågan mycket kontroversiell. Vänsterpartiet har länge drivit frågan om att göra det straffbart att köpa sex utomlands. Men regeringen behöver stöd av ytterligare ett parti i riksdagen för att få igenom förslaget. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna säger nej till ett sådant förbud, medan Kristdemokraterna har öppnat för att stödja en kommande proposition.

Regeringen föreslår i dag också skärpta straff för köp av sexuell handling av barn. Maxstraffet höjs från fängelse i två år till fängelse i fyra år - och minimistraffet föreslås höjas från böter till fängelse.

Egentligen är det absurt att vi har haft böter i straffskalan för köp av sexuell handling av barn. Det har jag tyckt varit stötande under väldigt lång tid, säger Morgan Johansson.