Erdogan i historiskt besök till Grekland

2:18 min

I dag anländer Turkiets president Tayyip Erdogan till Aten. Inte sedan 1950-talet har ett turkiskt statsöverhuvud besökt Grekland.

Relationen mellan länderna har länge varit spänd, samtidigt är Grekland mycket mån om att EU:s medlemskapsförhandlingar med Turkiet lever vidare.

För Grekland är det en fråga om säkerhet och stabilitet, säger Constantinos Filis, forskningsledare vid Institutet för Internationella relationer i Aten.

– Ju mer Turkiet distanseras från Europa, desto mindre ses man som ett ansvarstagande och pålitligt grannland, säger Constantionos Fils.

 Därför är Grekland ett av de EU-länder som starkast betonar vikten av att inte klippa banden till Turkiet, säger Constantinos Filis.

– Genom besöket vill man från grekisk sida öppna en kommunikationskanal med den person som i praktiken  bestämmer i Turkiet, säger säger Constantionos Fils, forskningsledare vid Institutet för Internationella relationer i Aten.

President Tayyip Erdogan har tidigare besökt Grekland i sin roll som premiärminister, men som president är det första gången. Så sent som 1996 var länderna nära krig på grund av olösta konflikter i Egeiska havet, som skiljer Grekland och Turkiet åt.

De senaste två åren har tonläget mellan länderna från och till varit ganska tillspetsad, bland annat på grund av att Turkiet upprepade gånger kränkt grekiskt luftrum. Och när Grekland tidigare i år sade nej till att lämna ut åtta turkiska militärer som flydde landet efter den misslyckade kuppen förra sommaren, blev reaktionerna från Turkiet mycket starka.

Bland annat har man hotat med att riva upp det flyktingavtal som Turkiet och EU kom överens om förra året, för att få ett stopp på den stora flykting- och migrantströmmen över Egeiska havet till Grekland. Under hösten har båttrafiken åter börjat öka och läget är just nu kritiskt på grekiska öar som Lesbos, Samos och Chios med överfulla flyktingläger.

Samtidigt som president Erdogan anländer till Grekland fortsätter också många turkiska medborgare att fly med båt till just Grekland, undan det politiska förtrycket i hemlandet. För två veckor sedan drunknade en hel familj, som enligt turkiska medier anklagades för kopplingar till Gülenrörelsen, när deras båt kapsejsade utanför Greklands kust.

En annan fråga som troligen kommer behandlas är den olösta konflikten om den delade ön Cypern där båda sidor skyller på varandra för att fredssamtalen tidigare i år bröt samman.