Framtidshopp bland hbtq-personer i Indien

7:27 min

I Indien hoppas homosexuella att en drygt 150 år gammal lag som förbjuder så kallat onaturligt sex ska rivas upp av högsta domstolen inom kort. Detta efter en dom i augusti som slog fast att grundlagen skyddar mot diskriminering på grund av sexuell läggning.

På klubben Safari Lounge i den indiska huvudstaden träffas hundratals bögar och lesbiska, bisexuella och queer tre gånger i veckan och partar loss utan att behöva vara rädda att folk börjar stirra på dem, flyttar sig i avsmak eller blir våldsamma.

En av klubbens arrangörer Kautilya berättar att på vanliga diskotek i Delhi kan det hända att homofober tillkallar polis. Och om polisen ser ett bögpar ha sex så riskerar de 10 års fängelse.

En 156 år gammal lag fast, den så kallade sektion 377 i brottsbalken som britterna införde slår fast detta. Den förbjuder så kallat onaturligt sex. Under senare år är det få som dömts, men den spär på rädslan hos många.

Den gamla lagen upphävdes av Delhis high court för åtta år sedan, men det överklagades av religiösa grupper av hinduer, kristna och muslimer och några år senare kom domarna i Indiens högsta domstol fram till att det måste parlamentet i så fall göra och återinsatte lagen med argumentet att det ändå bara rör en liten minoritet.

I augusti i år slog däremot nio domare i högsta domstolen fast att det resonemanget inte håller och att även hbpq-personer i Indien har rätt till ett sexliv och ett privatliv. Nu är förhoppningen stor bland berörda att högsta domstolen snart tar upp ett väntande fall och upphäver lagen.

– Min galax skulle fyllas av fler stjärnor om lagen slopades, säger Samarth, och minska diskrimineringen av oss inom hbtq-rörelsen. Att vara homosexuell är ett tabu i Indien.

– Lagen kommer att försvinna nästa år, jag är 99,9 procent säker säger en lesbisk tjej på klubben trosvisst, och det kommer börja förändra folks inställning till oss.

Alla är inte lika säkra. Jag slår följe med 30-åriga Ankur som är uppvuxen på landsbygden i Uttar Pradesh och som berättade nyligen för sin föräldrar att han är bög.

Ankurs pappa bad honom att aldrig mer nämna saken. Att det var mycket respektlöst av sonen. Ankurs mamma ringer dagligen och tjatar att han ska skaffa sig en fru istället, att de börjar bli gamla och inte kan vänta hur länge som helst.

Trycket på giftermål stort i Indien. Samhällets skyddsnät har hittills varit uppbyggt kring släkter som tar hand om varandra, särskilt svärdöttrar som sköter åldrade svärföräldrar.

– Det finns så många lagar i Indien som ska skydda folk, men att ändra människors syn på homosexualitet kommer att ta generationer tror Ankur.

Även om högsta domstolen snart river upp lagen så kommer det inte att ändra föräldrars besvikelse, som smärtar honom oerhört. Och han har verkligen försökt passa in i.

Omprogrammera sin hjärna och kropp som han uttrycker det. För egentligen har han alltid vetat att han var gay, men han har försökt träna att gå som straighta killar. Träffa tjejer, ja han höll till och med på att gifta sig.

Så pluggade han en tid på Columbia University i New York och då gick det inte längre att ljuga för sig själv. Där levde folk öppet som homosexuella utan att någon höjde på ögonbrynen och Ankur insåg att han kände sig så mycket lyckligare när han kunde göra det också. Väl hemma slog han upp förlovningen och sökte hjälp av en psykiater för att hantera sin ångest.

Läkaren erbjöd Ankur hjälp att bli heterosexuell. Så skulle han slippa lida. Hon var chef för psykiatrin på ett av Delhis toppuniversitetssjukhus. Det finns effektiva metoder hävdade hon. Ankur avböjde. Han känner sig äntligen fri, men samtidigt sorgsen att inte vara accepterad.

Härom året slog indiska psykiatrisällskapet fast att homosexualitet inte är en psykisk sjukdom och inte bör eller kan botas. Men när jag söker upp Queerfeministgruppen Nazariya så vittnar dem om många medlemmar som råkat ut för liknande typ av hjärntvättsförsök:

Chockterapi är en metod som används på homosexuella män berättar Rituparna Bora på Nazariya. De får elchocker om de reagerar sexuellt på bilder av nakna män. På nätet annonserar läkare öppet, men helt ovetenskapligt, att de kan bota homosexualitet, ibland med medicin eller hormonpreparat utifrån den felaktiga idén att kvinnor blivit lesbiska av för höga testosteronnivåer som kan justeras.

Ayurvediska doktorer erbjuder örtläkemedel med oklart innehåll. Vissa präster hjälper oroliga föräldrar som vill vrida sina barn rätt igen med andeutdrivning. Rituparna Bora har också hört medlemmar som behövt ett intyg att de är transpersoner för att kunna genomföra könskorrigering till män, där läkare vägrat på felaktiga grunder.

En transperson som fötts som kvinna och vill bli man får nej om de har långt hår, eftersom det inte stämmer in på läkarnas mallar. En spegel av ett samhälle med mycket snäva ramar för vad som är accepterat. Rituparna Bora beskriver hur diskrimineringen mot hbtq-personer finns överallt i skolan, på arbetsplatser, av hyresvärdar vilket gör att mycket få vågar leva öppet. Rituparna Bora har till exempel själv blivit utsparkad från bostadskontrakt när hennes läggning uppdagats.

Den hindunationalistiska BJP-regeringen har inte gjort saken lättare anser hon. Toppföreträdare säger öppet att homosexualitet är onaturligt. Indiska regeringen har till skillnad från grannländer som Nepal och Sri Lanka inte röstat för en särskild FN-rapportör om våld mot hbtq-personer. Homosexuella får ej längre ta hjälp av surrugatmammor eller adoptera barn. Oppositionen har försökt riva upp antiböglagen 377 i parlamentet men blev nedröstade.

Därför sätter nu också Rituparna Bora sitt hopp till att den indiska högsta domstolen snart slopar den 156 år gamla lagen. En känsla hon delar med tiotusentals demonstranter på prideparaderna i Delhi och Bangalore härom veckan.