Synskadade Anna: Färdtjänsten kommer inte

1:21 min

Synskadade Anna Bergholtz har vid flera tillfällen förgäves väntat på färdtjänsten som inte dykt upp – och tvingats lägga tusentals kronor på vanlig taxi.

– Jag lägger tusentals kronor i månaden på att åka taxi, för det har varit så många tillfällen då jag står och bilen inte kommer, säger Anna Bergholtz.

– Det är framför allt när det är rusningstrafik och det är oftast då jag ska iväg precis som alla andra och det går inte, så då åker jag vanlig taxi för den stressen och risken att komma för sent. Jag kan inte komma för sent till en föreläsning, det går liksom inte.

Så du menar att om du beställer en taxi kommer den i tid, om du beställer färdtjänst kommer den inte i tid, fast det egentligen är samma bilar?

– Ja, bokar jag med samma bolag men bokar det som en taxi, det kan jag ju också göra, då kommer den i tid.

Klagomålen mot färdtjänsten i Stockholms län har funnits i många år. Enligt landstinget har det blivit bättre, men många som är beroende av färdtjänst säger att bilarna ofta kommer för sent, och ibland inte alls.

Anna Bergholtz är blind arbetar bland annat som föreläsare och moderator. Hon säger att hon ofta måste ta taxi istället för färdtjänst trots att det kostar betydligt mer.

– Alltid när jag har viktiga tider i jobbet att passa, ett flyg eller om jag ska föreläsa någonstans och jag måste vara där ett visst klockslag, läkarbesök.

– Den enda gången jag egentligen känner att det är ok att komma lite sent, det är om jag ska hem till en kompis på middag och de vet att färdtjänsten kan strula, säger Anna Bergholtz.