Politisk oenighet om förbud mot sexköp utomlands

2:01 min

Regeringen föreslår i dag att det ska bli straffbart för svenskar att köpa sex utomlands. Vänsterpartiets feministiska talesperson Rossana Dinamarca är en av dem som välkomnar beskedet.

– Svenskar ska veta att när de åker utomlands på semester så finns det inte ett frispel att köpa andra människors kroppar.

Som Ekot kunde berätta i morse går regeringen nu vidare med de omstridda planerna på att göra det straffbart att köpa sex utomlands.

I dag skickas det färdiga förslaget till lagrådet och justitieminister Morgan Johansson vill att den nya lagstiftningen ska införas den första juli nästa år.

– Att få stopp på den här människohandeln, vi talar ju om en sexuell slavhandel faktiskt, det har varit en av våra allra viktigaste prioriteringar. Detta är också ett vallöfte, något som vi drev redan i opposition och som vi nu levererar.

Men frågan är politiskt kontroversiell och motståndet i riksdagen stort. Sverigedemokraterna säger nej, liksom Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna. Moderaternas Tomas Tobé, som är ordförande i justitieutskottet, tycker att det här handlar symbolpolitik, som kommer att ha väldigt liten effekt. Men han är orolig för vilka signaler en ny lagstiftning skulle skicka till andra länder.

– Är det på det sättet att Sverige nu ska börja hjälpa andra länder utifrån deras syn om vad de tycker är rimligt? Aborter, till exempel. En kvinna som genomför en fullt laglig abort i Sverige, ska vi hjälpa Polen om de vill agera mot detta? Eller ska vi hjälpa Ryssland i alla de fall de vill fängsla gayaktivister som är i Sverige? säger Tobé.

Men den borgerliga alliansen är splittrad. Kristdemokraterna har på ett riksting beslutat att verka för att sexköpslagen ska gälla även när man är på semester utomlands - och öppnar för att rösta ja till förslaget, vilket skulle betyda att det kan få majoritet i riksdagen. Det exakta utfallet av en omröstning är svårt att förutse, eftersom det numera sitter fem så kallade politiska vildar i riksdagen.

– Jag tycker själv att det är väldigt viktigt att vi försöker hålla en linje, om vi tycker att det är fel att köpa sex och inte vill understödja prostitution och människohandel, då måste det gälla även för svenskar även i andra länder, säger KD:s jämställdhetspolitiska talesperson Desirée Pethrus.