Frågor och svar: Vad händer nu?

3:10 min

IOK har stängt av Ryssland som nation från vinter-OS. Men det har skapat många frågetecken.

Kommer några ryska idrottare få vara med i OS?

Ja. Ryska idrottare som klarar IOK:s antidopningskrav får tävla som “Olympisk idrottare från Ryssland”.

Kommer Ryssland tillåta att ryska idrottare åkare till OS?

Ja. Presidenten Vladimir Putin har sagt att alla idrottare som vill åka till Pyeongchang, ska få åka till Pyeongchang.

Vem bestämmer vilka ryska idrottare som får vara med i OS?

Det är stressiga veckor som väntar för gruppen som ska avgöra vilka ryska idrottare som får vara med i OS. Det är en panel på minst fem personer (alla är inte utsedda än), som ska ledas av Frankrikes före detta idrottsminister Valérie Fourneyorn. Hon är också ordförande i Ita, den nya antidopningsbyrån som ska utföra testerna i Pyeongchang. Panelen kan godkänna idrottare som är bevisat rena från dopning. Panelen ska specificera vilka tester idrottaren måste genomföra för att bli godkänd.

Vilka idrottare får svårast att ta sig till OS?

De som får det allra svårast är idrottare som redan blivit avstängda på livstid av IOK, just nu 25 stycken. 22 av dessa har överklagat sin dom till den internationella skiljedomstolen Cas. Den ryska olympiska kommittén har också överklagat avstängningen av Ryssland som nation.

Vilka idrottare har störst chans att ta sig till OS?

Konståkare och manliga ishockeyspelare. Visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, som tidigare var chef över Rysslands antidopnings-laboratorium, har sagt att konståkarna och de manliga ishockeyspelarna inte dopades i Sotji 2014.

Hur många ryska idrottare kommer få vara med i Pyeongchang?

Ingen vet. I Sotji var det 232 personer i den ryska truppen. Frågan är hur många panelen hinner godkänna.

Kommer de ryska idrottarna räknas som neutrala?

Inte direkt. De ryska idrottarna kommer att vara anmälda som ”Olympiska idrottare från Ryssland” (förkortning OAR). Hur designen på kläderna kommer se ut är inte klart. Jelena Isinbajeva, tidigare rysk stavhoppsstjärna, har varit positiv till lösningen: “De är inte neutrala, de är från RYSSLAND, och det kommer sägas överallt”, har hon sagt.

Vad händer om en rysk idrottare vinner guld?

Då spelas den olympiska hymnen på prisutdelningen. Den olympiska flaggan hissas.

Får Wolfgang Pichler vara ledare för Sverige under OS?

Det vet vi inte än. Men IOK:s första besked är: ”Ingen tränare eller doktor vars idrottare har begått ett antidopningsbrott kan inkluderas på inbjudningslistan.” Om det även gäller Pichler, som är svensk förbundskapten sedan 2015, är i dagsläget oklart. Wolfgang Pichler var förbundskapten för Ryssland 2011-2014, då flera av åkarna som i dag är livstidsavstängda var aktiva. Nu ska den tidigare konstsimmaren Nicole Hoevertsz från Aruba leda en panel (bestående av tre personer) som ska skriva de exakta reglerna kring vad som gäller för deltagande i OS i Pyeongchang.

Hur länge gäller den ryska avstängningen?

Fram till avslutningen i Pyeongchang. Då får Ryssland paradera in med sin flagga, om IOK anser att Ryssland har accepterat kraven som IOK ställer på Rysslands olympiska kommitté. Ryssland måste bland annat betala 15 miljoner dollar, som ska användas för att täcka kostnaderna för de dopningsutredningarna som gjorts och för att bidra till skapandet av den nya antidopningsbyrån Ita.