Konfrontation med tårgas och vattenkanoner i Betlehem

3:42 min

I staden Betlehem pågår just nu sammandrabbningar mellan palestinska demonstranter och israeliska soldater, med anledning av USA:s erkännande av Jerusalem som huvudstad i Israel.

– Det är tårgas i luften och man sprutar vatten från vattenkanoner på demonstranter, säger Cecilia Uddén, Ekots Mellanösternkorrespondent på plats i Betlehem.

Enligt Cecilia Uddén rörde det sig från början om en "inte särskilt stor" demonstration som gick genom Betlehem med palestinska flaggor och talkörer. Antalet demonstranter har dock fyllts på succesivt. Ett par ambulanser har fört bort skadade, och man har även tänt eld på bildäck. I nuläget är det svårt för Cecilia Uddén att säga hur allvarlig situationen kan bli.

– Många av de unga som jag pratat med säger att "det här är vår rätt att protestera över att en amerikansk president ger bort vårt Jerusalem", säger hon.

Den terrorstämplade palestinska organisationen Hamas gick tidigare i dag ut och uppmanade till en ny intifada, alltså ett uppror, mot Israel. Detta som ett svar på USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Cecilia Uddén är dock osäker på om de oroligheter som utspelar sig i Betlehem just nu är ett svar på denna uppmaning - våldsamheterna till trots.

– Det behövs ingen uppmaning från Hamas för att unga människor i Betlehem ska gå ut på gatorna och demonstrera mot beslutet. Ingen jag talat med här tror på en tredje intifada.

Enligt Cecilia Uddén är det snarare mindre sammandrabbningar som människorna i Betlehem tror på.

– Palestinierna visar sin vrede, men framförallt är det en stämning av sorg och uppgivenhet som råder här i Betlehem och på Västbanken. Det är generalstrejk och alla affärer är stängda, säger Cecilia Uddén.