Arvidsjaursvargen rör sig söderut

Den varg som den senaste månaden befunnit sig i Arvidsjaursområdet har sakta börjat röra sig söderut efter att länsstyrelsen har utfört en störning på den.

- Just nu gör vi inget med den. Vi har bara ringat in den och ser att den verkar vara på väg att lämna området, säger Kjell Sundvall, chef på fältenheten, länsstyrelsen i Norrbotten.

Vargen, som är en hanne, har rört sig i Arvidsjaursområdet senaste månaden och den har rivit drygt tjugo renar sedan 1 november. Vargen tillhör inte den skandinaviska vargstammen. Troligen är den invandrad från Finland men man vet inte hur gammal den är.

Enligt Sundvall finns ingen plan för vargen, som att söva och flytta den eller skyddsjakt på den och eftersom den har ett värdefullt dna för den svenska vargstammen vill man från myndigheternas sida att den ska vandra söderut mot Dalarna. Det är också anledningen till att man från länsstyrelsens sida jobbat på att den ska lämna området. Med helikopter, en dag, och med skotrar har man som man kallar det, gjort en störning mot vargen.

- Det är problematiskt med varg i renskötselområdet. För oss har det inneburit jättemycket merarbete eftersom vi har haft fyra naturbevakare ute för att ha koll på den. Det kostar mycket extra pengar, säger Kjell Sundvall.

Peter Larsson, ordförande i Maskaure sameby, säger att hans sameby hittills varit förskonad från vargen men tycker det känns obehagligt att ha en varg alldeles i närheten.

- Man sover inte så gott på nätterna. Det är inte nog med att vargen river renar, den skingrar renarna också något fruktansvärt. Och även om den är på väg härifrån så är lever den ju och då är det någon annan som drabbas, vargen befinner sig ju mitt i renskötselområdet, säger Peter Larsson.

Under observationen av vargen har länsstyrelsen tagit både spillningsprover och dna-prover.

- Proverna visar att den inte har dvärgbandmask. Rabiesprover kan man inte ta via spillning, säger Kjell Sundvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio