Regeringen vill att det ska vara olagligt att köpa sex utomlands

2:20 min

Regeringen vill att det ska vara olagligt att köpa sex i ett annat land. De vill ha en ny lag.

Det är olagligt att köpa sex i Sverige. Sverige var det första landet i världen som hade en sådan lag. I många andra länder är det inte förbjudet att köpa sex av vuxna personer.

Nu vill regeringen att svenskar som köper sex i andra länder också ska bli straffade. Även om det inte är olagligt i det andra landet.

Regeringen vill stoppa handeln med människor som tvingas att sälja sex. Justitieministern Morgan Johansson säger att det är fel att köpa sex. Om man gör det så stöttar man handeln med kvinnor och barn i världen.

– Det är helt enkelt fel att köpa sex, och om du gör det, så bidrar du till den omfattande globala handeln med kvinnor och barn, säger Morgan Johansson.

Men många organisationer och myndigheter tycker inte att regeringens förslag är bra. De tycker att en sådan lag är svår eftersom det är lagligt att köpa sex i många andra länder. Men justitieministern säger att Sverige kan göra så att det blir förändring i andra länder också.

Regeringen har nu skrivit ett förslag på en ny lag. Men det är partierna i parlamentet riksdagen som ska bestämma om det blir en ny lag eller inte.

Vänsterpartiet håller med regeringen. Men regeringen behöver stöd från ett till parti i riksdagen. Partierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna säger nej. Men Kristdemokraterna säger att de kanske kommer att rösta ja.