Unga forskare i Japan odlar sitt eget kött hemma

1:43 min

Labbodlade hamburgare kan finnas på menyerna om några år. Men i Japan har entusiaster börjat med egna köttodlingar.

Om tre år kan det gå att köpa en hamburgare gjord på labbodlat kött, det hörde vi tidigare i veckan i våra nyheter och vårt miljöprogram Klotet.

Men kanske kan vissa äta labbodlat kött tidigare än så och dessutom inte behöva köpa det – för nu har en "gör det själv"- rörelse börjat växa fram inom det här området.

Det berättar Mark Post, mannen bakom den första labbburgaren som vi har besökt i Maastricht i Nederländerna.

– Vad som är ganska nytt är att folk försöker göra detta med sådant som går att köpa i vanliga affärer. Att ersätta det mycket dyra mediet med sportdrycken Gatorade, där finns det ju glukos och salt, säger Mark Post.

Sportdryck som Gatorade eller ISO innehåller mycket av det socker och de salter som krävs i den näringsvätska, det så kallade medium, som cellerna odlas i och som annars brukar vara riktigt dyr.

Mark Post är forskaren bakom den närmast världsberömda första labburgaren, den som serverades inför världens medier i London för fyra år sedan.

– Här växer cellerna, och de behöver förstås mat, det är det den där rosa vätskan är, säger Mark Post när han visar runt i sitt labb.

Men i den där rosa vätskan som ger cellerna näring ingår så kallat serum från ofödda kalvar, en kontroversiell beståndsdel som Mark Post gärna vill byta ut så snabbt som möjligt.

Kanske kan de unga "gör det själv"- forskarna i Tokyo bidra till att få andra lösningar att fungera. Utöver sportdrycken så använder de tydligen nån sorts jästextrakt och äggvita i stället säger Mark Post.

De japanska "gör det själv"-odlarna odlar inte nötkött som Mark Post utan kyckling, och stamcellerna tar de från befruktade hönsägg säger han.

Men finns det inte risker med att folk börjar odla kött hemma i köket, till exempel ur livsmedelshygiensynpunkt?

– Jovisst, säger professor Mark Post, det här måste regleras tydligt, och det gäller också vår process. Det måste vara idiotsäkert, så att ingen begår några misstag, säger han.