Ekot avslöjar: Systematisk handel med falska asylberättelser

3:05 min

Ekot kan i dag avslöja hur personer och sajter systematiskt säljer falska asylberättelser till personer som vill få uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag hade fått avslag och var rädd att de skulle utvisa mig till Iran. Så fick jag höra om att det fanns de som kan hjälpa en att få asyl.

Det berättar en man vi kallar Hamid, och som är en av dem som köpt en asylberättelse.

– Jag fick köpa en regimkritisk blogg som varit aktiv i flera år. Jag fick ta över den och så hjälpte de mig att uppdatera den som om den alltid varit min.

Hamid fick uppehållstillstånd i Sverige med sina nya falska bevis. För Hamid var det först här, på plats i Sverige, som han fick höra talas om tjänsten.

Men det är mer utbrett än så. Vi får kontakt med en man som står bakom en sajt som mot betalning erbjuder både falska asylberättelser och hjälp att få visum på felaktiga grunder.

När vi låtsas behöva hans hjälp, för att få en påhittad iransk bror till Sverige, säger mannen att han kan ordna det, trots att vi poängterar att brodern egentligen inte har några skyddsskäl. 

– Vi fixar det som behövs, lovar mannen i telefonen.

Vår påhittade bror ska bland annat få en näthistorik som regimkritiker, och han ska tränas i att lägga fram sin påhittade berättelse. Brodern kommer att få en inbjudan från ett företag som ska göra att han får visum för att ta sig till Sverige.

Sen kommer han att få både rådgivningssamtal och bakgrundsbevisning för att kunna lägga fram sin påhittade asylberättelse till Migrationsverket, säger mannen. 

Priset för hela paketet är ungefär 60 000 kronor.

– Det är 100 procent säkert att det lyckas, säger mannen.

Vi kan inte veta hur många asylberättelser som säljs, eller hur ofta de lyckas. Men vi hittar bland annat tre fall i Sverige där de asylsökande själva berättar att de köpt sin asylberättelse.

Flera personer med god insyn i asylprocessen bekräftar också att försäljningen sker bland flera nationaliteter, och att det kan leda till felaktiga uppehållstillstånd.

Men personer som Ekot talat med vittnar även om att en sådan här handel riskerar att drabbar de asylsökande själva. Både genom att det generellt ökar misstron mot asylsökande, men också för att asylsökande kan luras att betala för fabricerade berättelser, som i vissa fall kan minska snarare än öka deras chanser att få uppehållstillstånd.

Verksamheten bedrivs bland annat från en rad olika sajter. Ekot har särskilt granskat tre sajter på persiska som systematiskt försöker tjäna pengar på falska asylberättelser och skräddarsydda paket för den som vill komma till just Sverige. De har också liknande tjänster för den som vill få uppehållstillstånd i exempelvis USA, Storbritannien eller Tyskland.

Vi ringer tillbaka till mannen som ville sälja en asylberättelse till oss. Han är svensk medborgare. Men så fort han inser att vi har lyckats identifiera honom, lägger han på luren.

Vi har i över en vecka sökt mannen på de adresser vi kunnat koppla till honom, vi har mejlat och ringt. Men han har inte velat kommentera de uppgifter vi nu publicerar.

Hamid heter egentligen något annat och vi har bytt ut hans röst.