Ann Linde försvarar Urban Ahlin

3:53 min

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, vill utreda anklagelserna mot talmannen Urban Ahlin som publicerades i DN i går.

Ett 30-tal anonyma vittnesmål i DN beskriver olika typer av kränkningar som riksdagens talman Urban Ahlin ska ha gjort sig skyldiga till. 

Det här är ju allvarliga och anonyma anklagelser och det är viktigt att vi går till botten med dem. Och gör det på ett grundligt och oberoende sätt, säger Anders Ygeman.

Har du hört om  liknande anklagelser tidigare?

 – Det här anklagelserna är nya för mig.

Och upplever du att det finns en struktur inom partiet där de kan träda fram och prata om hur de upplever sådana här situationer?

 – Ja, jag upplever det. Men det här visar väl att det finns personer som inte upplever det på samma satt som jag gör.

EU-minister Ann Linde tar Urban Ahlin i försvar:

– Jag har arbetat väldigt nära Urban Ahlin i nästan femton år. När det gäller de här anklagelserna som har kommit anonymt från olika håll – jag har aldrig sett några tendenser till det överhuvudtaget, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S), till TT.

Hon har inga kommentarer om händelsen 2008, eftersom hon inte känner till några detaljer. Generellt om de sexuella anklagelserna säger hon:

– Jag har aldrig sett något sådant eller upplevt något sådant, och jag har jobbat nära Urban Ahlin i många år.

Hon tillägger att hon själv har haft en chefsställning och kanske inte känt till allt.

Däremot håller hon med om att han har en tuff ledarstil.

– När det gäller ledarstilen har Urban Ahlin en väldigt tuff ledarstil, men min uppfattning är att det har varit likadant både mot män och kvinnor, det har inte varit särskilt tufft mot kvinnor, säger Linde.

Med tuff ledarstil menar hon att Ahlin är tydlig och rak och förväntar sig att andra ska vara likadana tillbaka.

Även riksdagens andre vice talman, Björn Söder (SD) stödjer sin talmanskollega. I en intervju med DN säger han att Urban Ahlin sköter sitt uppdrag på ett bra och lyhört sätt.

– Han har en väldigt bra ledarstil, säger Björn Söder till tidningen.

Söder säger också att han inte sett några som helst tecken på att det som förs fram bland anklagelserna.

– Det är inget jag känner igen mig alls i. Urban Ahlin är kanske en av de bästa talmän vi haft.

Anders Ygeman vill nu ta hjälp av de andra partierna för att gå vidare med de uppgifter som har kommit fram.

– Jag tänker samtala med mina gruppledarekollegor från de andra partierna om hur vi kan säkerställa att de här nya anklagelsers kan utredas och kan utredas på ett oberoende sätt.

Urban Ahlin vill även han se en oberoende granskning. Igår kväll sa Urban Ahlin till Ekot att han inte kände igen sig i beskrivning av sitt ledarskap och vill tillsätta en utredning omgående.

– De säger att det finns en samstämmig bild om att jag har ett dåligt ledarskap i riksdagen och den bilden känner jag inte igen mig. Det vill jag så klart gå till botten med och därför kommer jag i morgon låta riksdagsdirektören tillsätta en oberoende utredare som får titta på hur situationen ser ut här vad gäller arbetsmiljö och annat och hur ledarskapet fungerar, säger Urban Ahlin till Ekot.