Fler personer avvisas vid gränskontrollen i Skåne

1:46 min

I september skärptes gränskontrollerna i Skåne. Sedan dess har antalet personer som avvisas vid gränsen mer än fördubblats.

Fram till september avvisades i snitt 75 personer i veckan. Det har nu ökat till knappt 170 personer varje vecka. Mellan den 1 september och fram till den 6 december har 2 081 personer avvisats och totalt i år har 4 665 personer fått återvända till Danmark.

– Det är personer som inte har rätt att vistas här i Sverige, av olika skäl, säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i Region Syd.

Det kan till exempel gälla personer som inte har rätt att vistas i Schengenområdet och som inte heller vill söka asyl i Sverige. De skickas då tillbaka till Danmark. Gränspolisen upptäcker även personer som är efterlysta, eller som kan misstänkas för brott och som då frihetsberövas.

I år väntas kostnaden för gränspolisen i Region Syd bli 176,4 miljoner kronor. På två år har den ökat med 200 procent och motsvarar nu ungefär hälften av vad det kostar att driva ett av Region Syds polisområden, det i nordvästra Skåne.  

I snitt kontrolleras nu mellan 87 och 91 procent av resenärerna från Danmark som kommer till de tre stora gränsövergångarna i Skåne som är Öresundsbrons betalstation, tågstationen i Hyllie i Malmö och färjeläget i Helsingborg. 

I september sattes 100 nya civila passkontrollanter in, men kontrollen är ändå inte hundraprocentig eftersom de måste arbetsledas av polis. Så fort någon grips vid kontrollen, måste poliser köra den frihetsberövade till arresten. Då stängs gränsstationen medan de är borta. 

Därför utreder polisen nu vilka lagändringar som behövs för att även passkontrollanter ska kunna köra frihetsberövade. Det finns helt enkelt inte fler poliser att sätta in vid gränsen.

– Det är en bra lösning, att vi kan ge fler befogenheter till gränskontrollanter, säger Michael Mattsson.