Grundare till vit makt-rörelse jobbar som lärare

1:19 min

Kan man vara med i en vit-makt-rörelse och samtidigt vara gymnasielärare? En av grundarna till vit makt-rörelsen Nordisk Alternativhöger jobbar nämligen som mattelärare i Mellansverige.

I en podcast säger mannen som är i 30-årsåldern både homofoba, rasistiska och kvinnoförnedrande saker, som inte står upp för alla människors lika värde.

Narcissism är ett drag som är förknippat med homosexualitet.

Det är ett ganska sunt citat egentligen: "Vi måste värna om vårt folks fortlevnad och en framtid för vita barn."

Kvinnor är funtade på ett speciellt sätt som gör att de inte riktigt är lämpade för att ta stora politiska beslut.

Så låter det i vit makt-rörelsen Nordisk Alternativhögers podcast när mannen medverkar.

"Påverkar inte arbetet som lärare"

Läraren beskriver själv sin roll i "alternativhögern" som redaktör för rörelsens webbsida, där antisemitiska och rasistiska texter blandas med vit nationalism. Men han tycker inte att hans engagemang i vit-makt-rörelsen påverkar hans arbete som lärare.

– Nej, det gör det inte. Jag ser mig själv som anställd av en arbetsgivare som jag ska utföra en uppgift åt, det vill säga undervisa i matematik. Den uppgiften gör jag enligt konstens alla regler tror jag.

Utreder annat fall

Vad en lärare får och inte får tycka och engagera sig i är inte reglerat. Just nu utreder Skolinspektionen ett fall där en lärare i Skåne deltog på ett möte med nazistiska NMR och kanske kan det bli vägledande. Men det är mycket osäkert.

När P3 Nyheter ringer upp rektorn på skolan där läraren jobbar säger hen att lärarens värderingar inte märkts av i undervisningen, men att skolan nu utreder det här.

Osäkra på vad som gäller

Lärarnas ansvarsnämnd kan ge lärare varningar eller dra in deras legitimation om de missköter sig i skolan. Men man har inte prövat något liknande fall och därför är man osäkra på vad som gäller. 

– Det vi har att bedöma, det är ju konkreta saker som leder till att man bedöms som mindre lämplig att bedriva undervisning. Och det är ju händelser som sker i skolan regelmässigt, säger nämndens ordförande Lars Dirke.

David Lifmark är forskare och ledamot i Lärarnas yrkesetiska råd, som jobbar med lärarnas yrkesetik och som är tillsatta av lärarfacken. Enligt honom är det omöjligt för lärare att kunna jobba för skolans värdegrund, som är ett krav, och samtidigt vara engagerad i en sådan här typ av rörelse.

– Läraryrket bygger på förtroende. Om en organiserad rasist jobbar som lärare så är det problematiskt. Och då uttrycker jag mig lindrigt.