Ännu en pensionsjätte kan ha lurat spararna

2:05 min

Efter skandalerna i Allra och Falcon Funds är Solidar ytterligare ett bolag inom premiepensionssystemet där ägarna kan ha berikat sig själva på spararnas bekostnad.

Patrick Siegbahn, grundare av rådgivningstjänsten Småspararguiden, har granskat Solidar noga. Han säger att likheterna med Allra är stora.

– Upplägget är oerhört likt. Och Solidar gjorde de här affärerna strax efter Allra. Och de har förmodligen inspirerats av hur man gör helt enkelt, säger Patrick Siegbahn.

Han har tidigare arbetat inom finansbranschen och på Finansinspektionen. Nu har han på eget initiativ granskat Solidar. Och det visar sig att företrädare för Solidar har samarbetat med personerna bakom Allra.

– Vi ser att våren 2014 grundar företrädare för Solidar och företrädare för Allra det här gemensamma bolaget på Malta.

– Det har varit en form av verktyg för att kunna utföra den här typen av mjölkning av spararnas pengar. Så att de har verkligen förberett det här tillsammans redan från 2014, säger Patrick Siegbahn.

Personer inom Solidar har, enligt Patrick Siegbahns kartläggning, gjort affärer via en mellanhand som de själva har kontroll över, det vill säga genom bolaget på Malta.

– Så kan de se till att pengarna slussas ut ur spararnas fickor och hamnar i deras egna fickor, säger Patrick Siegbahn.

Solidar förvaltar 25 miljarder kronor åt 130 000 sparare inom premiepensionen och är därmed en av bjässarna på området. Hittills visar Patrick Siegbahns granskning att 35 miljoner kronor från Solidars sparare har hamnat i ägarnas fickor.

Sedan snart två år granskar Finansinspektionen Solidar och granskningen väntas vara klar i början av 2018. Finansinspektionen har fått kritik för att tidigare ha gett grönt ljus för Allras affärer.

– Det är naturligt att allt inte kommer in under vår radar för det är inte så vi jobbar, säger Erik Lindholm, biträdande chef för marknadsuppförandetillsyn på Finansinspektionen.

Ingen i Solidars ledning vill bli intervjuad. Men i ett mejl till Ekot skriver Helene Jansbo, chef för marknad och kommunikation, bland annat att Solidars sparare inte har betalat några omotiverade avgifter, att Solidar inte liknar Allra mer än vad något annat fondbolag gör och att Solidarkoncernen inte har samarbetat med Allras grundare Alexander Ernstberger.