Vin och dricks när Film i Väst bryter mot reglerna

1:38 min

P4 Väst har granskat hundratals kvitton från Film i Västs restaurangbesök under de senaste fem åren. De bjuder på för mycket alkohol och dricksar generöst - allt emot reglerna. "Bedrövligt", säger moderatpolitikern Peter Eriksson.

Inom Västra Götalandsregionens verksamheter råder ett generellt alkoholförbud, men Film i Väst har fått ett speciellt undantag där de i vissa sammanhang får bjuda alkohol.

I undantaget är reglerna tydliga för när och vilka som får bjudas på alkohol. Film i Väst bryter dock gång på gång mot reglerna. Det visar den genomgång som P4 Väst har gjort av hundratals kvitton för att stämma av dem mot alkoholundantaget.

På pappret står det klart att filmbolaget ska kunna bjuda internationella gäster men istället blir det nordiska bolag och konsulter som kommer med på fina middagar med alkohol.

I maj 2016, i samband med filmfestivalen i Cannes, betalar Film i Väst middagsnotan med bland annat två flaskor vin. Representanter från de nordiska produktionsbolagen Zentropa och Monday bjuds, vilket går emot alkoholundantaget.

Vid den årliga filmfestivalen i Berlin gäller alkoholundantaget när Film i Väst möter internationella kontakter, men även här har Film i Väst tänjt på gränserna.

Ett kvitto från en annan festival visar hur Film i Väst betalar för fyra flaskor vin och bjuder anställda inom SF, svensk film.

Vår granskning visar också att det inte heller är ovanligt med för stora mängder alkohol. Bolagets vd Mikael Fellenius definierar måttfullhet som två glas vin per person, ändå finns det flera tillfällen där middagsgästerna dricker 3-4 glas vin per person och dessutom öl på det.

Mikael Fellenius försvarar bolagets representation och menar att det varit viktigt att göra undantag från alkoholundantaget. Dessutom har de varit transparenta gentemot politikerna:

– Vi kan väl konstatera att det finns säkert tillfällen då det har varit viktigt att ha de här middagarna. Inom ramen för den totala representationen så har vi bedömt att det varit viktigt att göra och då får man ta det undantaget och vi rapporterar ju allting tillbaka, säger han.

Förutom mer lyxbetonade middagar med regissörer, skådespelare och producenter, så bjuder Film i Väst på vin och öl vid filmfestivaler i bland annat Cannes, men också mousserande vin vid filmpremiärer. När P4 Väst räknar ihop totalsumman för all champagne, vin och öl landar det på i genomsnitt 80 000 kronor - varje år.

Film i Västs vd Mikael Fellenius försvarar alkoholinköpen, bland annat genom att jämföra beloppen med bolagets omsättning på 120 miljoner kronor:

– Utslaget på antal deltagare så blir ju summan väldigt liten per person och i förhållande till bolagets totala omsättning så är det en ganska liten summa i sammanhanget, säger han.

Pengarna kommer till största delen från Västra götalandsregionen, men även Göteborg, Trollhättan och Vänersborgs kommuner bidrar med skattepengar.

Oppositionsrådet i Trollhättan, Peter Eriksson (M), tycker inte att Film i Väst ska lägga pengar på alkohol:

– Jag tycker att det är bedrövligt om det går pengar från våra skattemedel till alkoholförtäring. Vi i Trollhättan lägger tre miljoner kronor årligen och de pengarna ska gå till att bygga upp filminfrastrukturen runt omkring Trollhättan, säger han.

Regionen har också regler för dricks. Utomlands kan det vara befogat att dricksa lite mer, men när Film i Väst håller i plånboken går det bra att lämna hundratals kronor i dricks vid ett och samma tillfälle i Göteborg.

När vd:n Mikael Fellenius får se några av de kvitton som bryter mot deras alkoholundantag så säger han efter en stunds resonerande att det kan vara läge att se över riktlinjerna:

– Det är säkert så att vi behöver diskutera vad som ska inrymmas i undantaget framöver.

Det är vd:n Mikael Fellenius som ansökt om undantaget, och han berättar så här:

– Det ska ske med stor återhållsamhet och vi ska hantera det med omdöme, så som vi kan förväntas göra som ett offentligt bolag.