De gjorde egen Bondfilm

4:26 min

Karlskogabördige Lars Gahlin tröttnade på nya råare James Bond och gjorde en egen film. 370 personer arbetade ideellt i projektet som hittills dragit in drygt 800 000 kronor till Världens barn.

I onsdags kunde man i Forshaga se en ovanlig James Bond-film - ovanlig på det sättet att den spelats in i södra Sverige och är en helt svensk produktion av idel amatörer. Filmen heter Black Light och handlar om en pensionerad agent 007 som tar ett sista uppdrag.

Värmlandsbördige Lars Ghalin från Småland har länge varit fascinerad av James Bond, och sett filmerna regelbundet tillsammans med kompisen Mats-Ola Pålsson. Men i och med den nya tuffare stilen i 007-filmerna med Daniel Craig som Bond så saknade de det de kallar "gentlemanna-action" och fick idén att göra en egen.

– De hade tappat lite av den go'a Bondkänslan som man fick förr i tiden, nu var det mer en hård actionrulle, säger Lars Gahlin. Vi sa att man skulle göra den sista riktiga Bondfilmen, lite som det var förr, med glimten i ögat.

Sagt och gjort - ett ideellt projekt drog igång som så småningom samlade runt 370 personer. Efter sex års arbete hade filmen premiär i augusti i år, en och en halv timme lång, och visas nu på mindre biografer som ett välgörenhetsprojekt som drar in pengar till Världens barn-insamlingen.

Grannar och vänner lånade ut filmkamera, snygga bilar och mycket mer. Till och med hörde en kille av sig med resterna av en gammal Volvo P1800 som de fick spränga. De lyckades dessutom få artisten Mariette att sjunga ledmotivet.