USA vill att Afghanistan utbildar fler lokala miliser

2:03 min

Tanken är att militärt tränade bybor ska hjälpa till att hålla talibaner och IS-krigare borta från sina områden, en metod som kan vara effektiv – men forskare varnar för risker.

 – Det här förslaget går ut på att man ska utbilda civila som en slags milis, som ska kunna hålla områden som armén har rensat från talibaner och andra upprorsmän. Idén är att det ska vara de som redan bor i området, eller är förankrade i området, säger Helené Lackenbauer, säkerhetspolitisk forskare vid Totalförsvarets forskningsinsitut, FOI.  

Det amerikanska förslaget, som nu övervägs av Afghanistans president, rör sig alltså om ett slags hemvärn, miliser som ska kontrolleras av den afghanska armén. Konceptet är inte nytt i Afghanistan; en stor del av civilbefolkningen i landet är redan beväpnad och USA:s och Natos styrkor har utbildat liknande miliser tidigare. Även Sovjetunionen provade samma strategi under sitt krig i Afghanistan på 80-talet.

Och nu vill alltså USA att Afghanistans regering ska försöka igen. De miliser som redan finns ska bli fler och bättre organiserade.

I dag är det inte ovanligt att talibanerna kommer tillbaka till ett område relativt snabbt efter att de tvingats ut från det. USA hoppas att de nya miliserna ska kunna förhindra det. Och det finns fler fördelar.

– Tanken är att de genom sin lokalkännedom ska ha lättare att också hitta information som de kan dela med sig av till försvarsmakten, antingen till amerikanerna eller till afghanska armén eller säkerhetstjänsten, berättar Helené Lackenbauer.  

Det finns dock även risker med förslaget. Inte minst riskerar civilbefolkningen att utsättas för hämndaktioner från talibanerna.

– Vad som händer är ofta att de själva eller deras anhöriga eller andra civila får betala priset genom att talibanerna slår mot civila, säger Helené Lackenbauer.

Finns det även en risk att man utbildar personer som kanske hyser sympatier för talibanerna eller IS eller i framtiden kanske utvecklar dylika sympatier, att man alltså utbildar sina framtida motståndare? Det har ju hänt förr.

– Ja, det finns en mycket hög sannolikhet att man gör det, säger Helené Lackenbauer.