Malmö

Hätsk och hotfull stämning mot judar på demonstration

2:13 min

Donald Trumps planer på att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad har mötts av vrede världen över – så också i Malmö. Under fredagskvällen skanderade ett 200-tal demonstranter okvädesord mot arabiska ledare och hot om våld mot judar.

"Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna."

Det skanderades på en demonstration med runt 200 personer, som hölls idag på Möllevångstorget, i protest mot USA:s president Donald Trumps besked om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, och flytta den amerikanska ambassaden dit.

När det uppstår olika situationer i Israel-Palestina, så påverkar det situationen för oss i Malmö också.

Det hölls även en demonstration igår på samma plats, och förutom väldigt ilskna ramsor mot arabiska ledare, som kallades smuts och mesar, som inte agerar hårdare mot Israel, så skanderades också ramsor om att "judarna ska komma ihåg att Muhammeds armé kommer att återvända".

P4 Malmöhus försökte prata med några organisatörer, men ingen kunde pekas ut som ansvarig för demonstrationen. Det var en spontan sammankomst, sade flera personer som vi pratade med.

Polisen säger till P4 Malmöhus att man inte haft patruller på plats varken igår eller i dag. I nuläget är det oklart om det funnits demonstrationstillstånd.

I augusti kunde Sveriges Radio uppmärksamma att en imam kallade judar för "apornas och svinens avkommor", på en demonstration som hölls i Helsingborg, efter sammandrabbningar mellan palestinier och den israeliska polisen i Jerusalem.

– När det uppstår olika situationer i Israel-Palestina, så påverkar det situationen för oss i Malmö också. Här i Malmö finns många som kommer från området, och som känner sig känslomässigt engagerade naturligtvis, och som agerar och demonstrerar mot vad som händer i Israel-Palestina, sade Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, i augusti.