Malmö

Polis ovetande om hotfull manifestation

1:30 min

Polisen fanns inte på plats på Möllevångstorget i Malmö i går kväll, när folk som samlats för en manifestation uttryckte hat och hot om våld mot judar.

Runt 200 personer samlades på torget i går kväll i protest mot den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Enligt vår reporter på plats skanderades ilskna ramsor mot arabiska ledare, och personer uttryckte också hot om våld mot judar.

– Vi har en problematik i Malmö sedan länge, där den judiska folkgruppen har blivit utsatt för hot och i viss mån våld. Det är ett stort problem, och vi arbetar med det, bland annat i vår hatbrottsgrupp, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

Han säger också att det är svårt för polisen att vara på plats överallt, speciellt om man inte får information i förväg.

– Manifestationen hade inget tillstånd, och därför kände vi inte till den i förväg, och ingen ringde heller till oss och berättade om den, säger Calle Persson.

Har ni inte koll på sociala medier?

– Jo, det har vi. Det kan ha varit att information har funnits men att den inte har varit av den art att det skulle samla mycket folk eller bedömdes som en ordningsstörning. Det vet jag inte, men vi hade ingen förhandskännedom om det i alla fall.