Inga kopplingar till högerextrema bakom synagogaattack

0:22 min

Tre män är fortsatt anhållna efter attacken mot synagogan i Göteborg i helgen. De misstänks för försök till mordbrand, men alla tre nekar till brott. Åklagaren Stina Lundqvist vill inte säga något om motivet, mer än att det inte verkar ha kopplingar till högerrörelsen.

– Nej, i nuläget finns inget som tyder på kopplingar till högerrörelsen, säger Stina Lundqvist.

– Vi har naturligtvis en uppfattning om vad vi tror ligger bakom, men det är inget vi går ut med i nuläget.

De tre misstänkta männen, som är i 20-årsåldern, förhördes under gårdagen. Stina Lundqvist vid Göteborgs åklagarkammare har nu tagit över ärendet. Senast på onsdag måste hon begära de tre misstänka männen häktade.

– Vi håller på att gå igenom utredning tillsammans med polisen och jag kommer förhoppningsvis under morgondagen fatta beslut om någon kommer att begäras häktad eller inte, säger hon till Ekot. 

Männen, som greps med hjälp av bland annat en övervakningsfilm, är i nuläget misstänkta för försök till mordbrand. Två av de misstänkta är anhållna på sannolika skäl, den tredje på den lägre misstankegraden skäligen misstänkt.

– Det enda jag kan säga egentligen är att min klient nekar till brott, säger advokaten Stefan Fredin, som företräder en av männen, till TT.

Det pågick en ungdomsfest i församlingshuset bredvid synagogan när ett tiotal maskerade personer började kasta brinnande föremål mot gårdsplanen utanför.

Händelsen har väckt omfattande reaktioner och fördömanden, samtidigt som staketet utanför synagogan under söndagen fylldes av pappershjärtan och blommor.

Under måndagseftermiddagen kommer regeringen, i form av samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan och miljöminister Karolina Skog, att besöka synagogan i centrala Göteborg.