Putin drar tillbaka ryska styrkor från Syrien

1:18 min

Rysslands president Vladimir Putin beordrade i dag tillbakadragandet av ryska styrkor från Syrien under ett överraskande besök vid de ryska baserna i Syrien. Han träffade även Bashar al Assad under besöket.

Det har varit känt länge att Ryssland ska trappa ned i Syrien, men i dag gav han formellt order om tillbakadragande.

– På två år har ryska och syriska arméer förstört en av världens värsta internationella terrorgrupper, förklarade president Putin enligt flera olika ryska medier under ett oväntat besök i Syrien i dag.

Besöket på den ryska flygbasen Hmejmim i Latakia var presidentens första. De samtal Putin höll med Syriens Bashar al Assad hade inte avslöjats i förväg.

Ordern om att den ryska militären nu ska börja dras tillbaka från Syrien gavs också av Putin på plats. Presidenten tackade trupperna för deras insats.

Tillbakadragandet ska inte ses som totalt, en viss rysk närvaro kommer fortsätta finnas kvar i Syrien. Både flygbasen, som Putin besökte, och den äldre marinbasen i Tartus kommer ha kvar personal.

Det har aldrig offentliggjorts hur stor den ryska militära närvaron varit i Syrien eller hur stora förlusterna varit. En orsak är att det jämte reguljära militära förband också funnits soldater som sänds ut av privatägda militärföretag, som det St Petersburgbaserade Wagner. Det har skett i en gråzon, eftersom det egentligen inte är tillåtet enligt rysk lag och det har också påverkat rapporteringen av förluster. 

Affärstidningen Vedemosti verkar ha kommit närmast sanningen genom att studera försäkringsbolaget Sogaz siffror. Bolaget ägt av personer nära presidenten försäkrar alla aktiva ryska militärer mot skador och vid dödsfall. Totalt nära två miljoner och där fanns drygt 3 198 dödade mellan 2012 och 2016.

Vladimir Putin är nu i Egypten för möten med den egyptiske presidenten Abdel-Fatah el-Sissi. Det är det andra besöket sen 2015. Egypten har handlat ryska vapen, attackplan och helikoptrar för många miljarder dollar de senaste tre åren. Ryska krigsplan har avtal om att använda egyptiska baser och Ryssland vill bygga Egyptens första kärnkraftverk. Allt en del av större rysk närvaro i Mellanöstern.